Ήρωας του ευρώ ο Σόιμπλε για την Bild- Βαρέθηκε το "τσίρκο" της Ελλάδας ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

ΟΧΙ στην αύξηση του ΦΠΑ λένε οι Γερμανοί Πράσινοι

Ήρωας του ευρώ ο Σόιμπλε για την Bild- Βαρέθηκε το "τσίρκο" της Ελλάδας ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

​Κρίση δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Θεσμούς! Εκτός από τις διαφωνίες μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κομισιόν για τα μέτρα, που θα πρέπει να περιλαμβάνει η διαφαινόμενη συμφωνία, διαφορετικές απόψεις διατυπώνονται και εντός της... Γερμανίας.

Διαφορετικές πολιτικές από Σόιμπλε και Μέρκελ

Η γερμανική εφημερίδα Bild, χαρακτηρίζει «ήρωα» τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον αποκαλεί «Εuroman» -κατά τον Ιronman, ήρωα των κόμικς- που πολεμά για την διατήρηση ενός ισχυρού ευρώ, πλέκοντας το εγκώμιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ.Σόιμπλε, όπως λένε έμπιστοι συνεργάτες του, θεωρεί ότι «η υποχωρητικότητα της καγκελαρίου είναι λάθος και δεν έχει πια καμία όρεξη για το ...“τσίρκο της ελληνικής διάσωσης”».

Όταν η καγκελάριος του είπε χτες στο υπουργικό συμβούλιο «καλή τύχη», λίγο πριν μεταβεί για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, ο Σόιμπλε δεν είπε τίποτα, σύμφωνα με την Bild. Ωστόσο, η γλώσσα του σώματός του, δήλωνε ξεκάθαρα ότι αποδοκιμάζει τη δική της πολιτική, αναφέρει η γερμανική εφη��ερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι τόσο η Ελλάδα που τον ενοχλεί, αλλά τα ζητήματα αρχής, που εγείρονται κατά τη διάσωσή της.

Ο Σόιμπλε βλέπει την επόμενη κρίση να έρχεται, αν η πολιτική του, δηλαδή η πολιτική της λιτότητας και της βιωσιμότητας αποτύχει.

Ο ισχυρός άνδρας της Γερμανίας, ο οποίος θεωρεί την Ελλάδα χαμένη υπόθεση, όπως αναφέρει η Bild, τηρεί σκληρή στάση έναντι της Αθήνας ζητώντας από την κυβέρνηση Τσίπρα να βάλει την υπογραφή της σε τέσσερα έγγραφα, αν θέλει να λάβει βοήθεια:

1. Ένα επίσημο αίτημα της Ελλάδας για μια ακόμα παράταση του πακέτου βοήθειας.
2. Μία συμφωνία της χώρας με το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
3. Ένα κείμενο, το οποίο θα αποδεικνύει, ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της
4. Μία επίσημη διαβεβαίωση από την Ελλάδα, ότι θα πληρώσει το χρέος της ,στο ΔΝΤ έως τις 30 Ιουνίου.
Η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει στους αναγνώστες της το ύψος της βοήθειας, που έχει ήδη δοθεί στην Ελλάδα: πρώτο πακέτο βοήθειας: 73,2 δισ. ευρώ. Δεύτερο πακέτο βοήθειας 142,6 δισ. ευρώ.

«Αύξηση του ΦΠΑ επιδρά υφεσιακά»

sven-kindler.jpg

Την ώρα που ο Σόιμπλε και οι Θεσμοί πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να κάνει και άλλες υποχωρήσεις, ο γερμανός βουλευτής των Πρασίνων Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ υποστηρίζει, ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν ενισχύει την ανάπτυξη και καλεί τις δυο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο εκπρόσωπος των Πρασίνων σε θέματα προϋπολογισμού εκφράζει την ανάγκη να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-δανειστών, γιατί όπως λέει ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος και το ενδεχόμενο Grexit θα ήταν το χειρότερο.

«Νομίζω ότι το πρόβλημα βρίσκεται και από την πλευρά των δανειστών και του Eurogroup, που έδωσαν μεγάλη βαρύτητα σε μικρής πνοής μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης με υφεσιακό χαρακτήρα, δηλαδή συνέχιση της πολιτικής λιτότητας. Για παράδειγμα στον ΦΠΑ. Νομίζω ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να μεταρρυθμιστεί. Αλλά άμεση αύξηση σε τομείς σημαντικούς για την οικονομία επιδρά υφεσιακά και δεν θα οδηγήσει στο να σταθεί κάποτε η οικονομία και πάλι στα πόδια της και να αναπτυχθεί» είπε ο γερμανός πολιτικός στην Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF).

Ο Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί τέλος στην υστερία των εμβασμάτων, η οποία θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια μεσοπρόθεσμη λύση, όπου δύο στοιχεία θα έχουν σημασία: από την μια αναδιάρθρωση του χρέους, με τη μορφή ανταλλαγής ομολόγων με τη μεσολάβηση του μηχανισμού στήριξη ESM και από την άλλη να δοθεί τέλος στην λιτότητα και να γίνει μια δικαιότερη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, όπως σωστή εξυγίανση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα.

Παραδέχεται ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και από τις δύο πλευρές, ενώ καταλογίζει ευθύνες και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Θεωρεί ότι δεν ήταν στη σωστή πορεία μεταρρυθμίσεων, δεν προχώρησε όσο θα έπρεπε σε κεντρικά θέματα. Για τον Κίντλερ, η σημερινή κυβέρνηση αξίζει μια ευκαιρία και η Ευρώπη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη για να μη διαλυθεί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top