Ντομπρόβσκις: «Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις περικοπές των συντάξεων με άλλα μέτρα»

Ανοιχτοί σε εναλλακτικές προτάσεις οι δανειστές

Ντομπρόβσκις: «Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις περικοπές των συντάξεων με άλλα μέτρα»

​Πρόθυμοι να δείξουν ευελιξία όσον αφορά στην περικοπή των συντάξεων, εφόσον βρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα που θα την αντικαταστήσουν, φαίνεται να είναι οι δανειστές, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Economista».

Όπως είπε, ανάμεσα στους πιστωτές υπάρχει μια κοινή αντίληψη για πιθανή αντικατάσταση ορισμένων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και των συντάξεων, επεσήμανε όμως ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε σαφείς και αξιόπιστες εναλλακτικές προτάσεις, αν υπάρχουν, από την ελληνική πλευρά», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι πρέπει να ακολουθήσει μια πτωτική πορεία σημειώνοντας ότι: «δυστυχώς, η πρόσφατη χρηματοοικονομική αστάθεια και η οικονομική επιβράδυνση έχουν περιπλέξει αυτόν τον στόχο. Μια διαγραφή του ελληνικού χρέους δεν είναι στο τραπέζι».

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κινήθηκε στη γραμμή των υπόλοιπων Ευρωπαίων, δηλώνοντας ότι είναι πιθανή μια συμφωνία πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, τονίζοντας όμως ότι «απαιτείτ��ι πολιτική θέληση κυρίως από την ελληνική πλευρά».

«Είναι απαραίτητο να φθάσουμε σε μια συμφωνία σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους και το πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια. Η πρόταση των θεσμών αποτελεί μια πολύ καλή βάση γι' αυτό. Τότε, θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ποια μέτρα είναι απαραίτητα για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Το Eurogroup υπογράμμισε στις 20 Φεβρουαρίου ότι είναι πιθανή μια κάποια ευελιξία. Αν στους Έλληνες δεν αρέσουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα, μπορούν να τα αντικαταστήσουν με άλλα, τα οποία θα έχουν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Γνωρίζουμε τις ανησυχίες τους, όμως οι Έλληνες είναι εκείνοι που πρέπει να προτείνουν εναλλακτικές», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top