Παυλόπουλος: το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων θα λυθεί στα διεθνή fora

Κωνσταντοπούλου: χρέος να φέρουμε σε πέρας τη διεκδίκηση της οφειλής

Παυλόπουλος:  το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων θα λυθεί στα διεθνή fora
«Έχω πλήρη επίγνωση ότι η ανακήρυξή μου ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Διστόμου μου επιβάλλει, κατ’ ουσίαν, ύψιστο πολιτειακό χρέος άσβεστης μνήμης και πλήρους συνειδητοποίησης διδαχής» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του στο Δίστομο και την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη από τον τοπικό Δήμο.

«Ο μαρτυρικός Δήμος Διστόμου μας διδάσκει πως πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση συνείδησης προκειμένου να μην τελεσθούν ξανά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, μ’ όποια μορφή και κάτω από οποιαδήποτε «λεοντή» υπάρχει κίνδυνος να εμφανισθούν στο μέλλον» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «είναι παρήγορο το γεγονός ότι το διπλό αυτό χρέος που μου ανήκει γίνεται σιγά-σιγά ένα είδος κοινού τόπου και αυτονόητης αλήθειας όχι μόνον στην Ελλάδα –πράγμα άλλωστε εθνικώς αναμενόμενο- αλλά και εκτός των συνόρων μας, σε παγκόσμια κλίμακα» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κορυφαία τεκμηρίωση αυτής της διαπίστωσης χαρακτήρισε την ίδια την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και την καθιερωμένη πια παρουσία του πρέσβη της στο ιερό προσκύνημα στο Δίστομο.

«Η προηγούμενη αναφορά μου ουδόλως πρέπει να ερμηνευθεί με τρόπο που θα παραγνώριζε τις κάθε είδους εθνικές μας διεκδικήσεις για τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας. Άλλωστε η οργανωμένη δρομολόγησή τους, από την πλευρά της Βουλής των Ελλήνων, ��ε θεσμικό επίπεδο, το αποδεικνύει. Και το ζήτημα θα επιλυθεί στ’ αρμόδια δικαστικά fora, όπως ταιριάζει σε πολιτισμένες και φίλες χώρες, ιδίως σ’ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

«Αν μένω, λοιπόν, πρωτίστως στο ηθικό μέρος της καταδίκης του στυγερού εγκλήματος της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο είναι γιατί αυτό επιβάλλει η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Ελλάδας και του Λαού της. Αφού αυτή η Ιστορία και αυτός ο Πολιτισμός αποδεικνύουν, διαχρονικώς, ότι εμείς, οι Έλληνες, αντιλαμβανόμαστε την θυσ��α στον βωμό της Ειρήνης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, που από την φύση της είναι ανεκτίμητη, ως υπέρτατη ανιδιοτελή προσφορά στον Άνθρωπο και την Ανθρωπότητα και όχι ως ευκαιρία υλικών διεκδικήσεων» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος κατέληξε στον χαιρετισμό του: «Ξέρω πως ό,τι κι αν πει κανείς για το μαρτυρικό Δίστομο και τους μάρτυρές του δεν είναι ικανό ν’ αρθεί στο ιστορικό ύψος της συγκλονιστικής θυσίας τους. Γι’ αυτό τελειώνω εδώ, δίνοντας όμως και πάλι την διαβεβαίωση ότι έχω πλήρη συναίσθηση των θεσμικών και πολιτικών ευθυνών μου, ύστερα μάλιστα από την μεγάλη τιμή που μου περιποιείτε. Ας είναι η μνήμη των μαρτύρων του Διστόμου αιωνία και οι ιερές ψυχές τους αναπαυμένες "εν σκηναίς δικαίων"».

Κωνσταντοπούλου: χρέος να φέρουμε σε πέρας τη διεκδίκηση της οφειλής

«Εβδομήντα ένα χρόνια μετά το Δίστομο, και δεκαπέντε από όταν κατέστη αμετάκλητη η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τη δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους, είναι χρέος όλων μας να φέρουμε εις πέρας τη διεκδίκηση αυτής της οφειλής» ανάφερε επίσης από το Δίστομο η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωσταντοπούλου μετά την τελετή μνήμης των θυμάτων στο μνημείο του Διστόμου.

«Είναι ώρα η Γερμανία να ανταποκριθεί σε αυτό το χρέος. Έχει αξία η συγγνώμη, έχει αξία η παρουσία σε αυτές τις εκδηλώσεις, η αξία όμως αυτή υπηρετείται όταν συνοδεύεται από τις πράξεις εκείνες που σηματοδοτούν την ανάληψη της ευθύνης, τη με��αμέλεια και τη αποκατάσταση. Το ελληνικό Κοινοβούλιο συμπράττει μέσα και από τη διακομματική επιτροπή, στη υπηρέτηση αυτού του διαχρονικού αγώνα που τώρα έρχεται το πλήρωμα του χρόνου για να ολοκληρωθεί» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Βουλής.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top