Αποκάλυψη Star: συναγερμό προκάλεσε στο Βερολίνο η αναβολή της δόσης

Γιατί η καγκελάριος τηλεφώνησε αργά το βράδυ στον Τσίπρα

Αποκάλυψη Star: συναγερμό προκάλεσε στο Βερολίνο η αναβολή της δόσης
Η χθεσινή απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να αναβάλλει την καταβολή της δόσης των 300 εκ ευρώ προς το ΔΝΤ για το τέλος του μήνα προκάλεσε συναγερμό στο Βερολίνο, τρία 24ωρα πριν το G-7 στο οποίο η Αγγελα Μέρκελ είναι οικοδέσποινα. Έτσι η καγκελάριος σήκωσε το τηλέφωνο και μίλησε χθες λίγο πριν από τα μεσάνυχτα με τον κ Τσίπρα ενώ στην άλλη άκρη της γραμμής είχε και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Όπως ανέφερε ο Τάσος Τέλογλου στο κεντρικο δελτί�� ειδησεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, η κ. Μέρκελ ανησύχησε επειδή θεωρεί ότι έχει περιγράψει ένα πλαίσιο ενεργειών με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο οποίο έχουν συμφωνήσει, ενώ υπάρχουν και θέματα, όχι λίγα, στα οποία διαφωνούν.

Όμως, η έγκαιρη πληρωμή των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας ήταν κάτι στο οποίο η κ. Μέρκελ θεωρούσε ότι τα είχε βρει με τον κ Τσίπρα. Βέβαια, η ίδια είχε παραδεχθεί παλαιότερα ότι τα χρήματα της χώρας έφθαναν ως το τέλος Μαΐου σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Βερολίνου. Η κ. Μέρκελ λοιπόν θεωρεί ότι η χθεσινή απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού τη δυσκολεύει να φέρει σε πέρας το δικό της μέρος της συμφωνίας για παράταση του σημερινού προγράμματος. Έως το φθινόπωρο θέλε�� το Βερολίνο, ως τις αρχές του 2016 ο κ. Τσίπρας, που δεν θέλει να υπογράψει τρίτο πακέτο αλλά ελπίζει ότι με μία αναδιάρθρωση του χρέους, όπως αυτή φάνηκε στο 47 σελίδων έγγραφο της ελληνικής κυβέρνησης που διέρρευσε χθες, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να βγει στις αγορές. Αυτή την αναδιάρθρωση χρέους σε αυτή τη φάση απορρίπτει η κ Μέρκελ.

Ο λόγος είναι ότι αν συνοδευθεί η παράταση ενός προγράμματος μετά από μία τέτοια θυελλώδη διαπραγμάτευση με μία τέτοια συμφωνία για αναδιάθρωση χρέους, η κ. Μέρκελ απλά θα χάσει την πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική της ομάδα. Την οποία μέχρι στιγμής θέλει να την διασφαλίσει με τρία οπλα: Τον Β. Σόιμπλε, την συνέχιση της παρουσίας του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά και την στήριξη του προγράμματος στην Ελλάδα όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, που πολιτικά είναι πιο συμπαθής στο Βερολίνο. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top