Τσίπρας: Είμαστε περισσότερο απο ποτέ κοντά σε συμφωνία-Ο χρόνος τελειώνει για όλους

"Η πρόταση Γιούνκερ με δυσαρέστησε-Θέλουμε λύση για το χρέος" είπε στην Βουλή-Πρώτη δημοσίευση:19:32

Τσίπρας: Είμαστε περισσότερο απο ποτέ κοντά σε συμφωνία-Ο χρόνος τελειώνει για όλους

Σε μια προσπάθεια για κοινή γραμμή απέναντι στις απαιτήσεις των εταίρων, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε το απόγευμα της Παρασκευής,το Κοινοβούλιο.

«Κρίνω απαραίτητο να ενημερωθεί το σώμα και ο λαός για το που βρισκόμαστε αλλά κυρίως για το που θέλουμε να πάμε. Σε αυτή την κρίσιμη διαδικασία, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Αγωνιζόμαστε με αίσθημα ευθύνης για τον ελληνικό λαό» δήλωσε στην Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, τις προτάσεις των εταίρων, αλλά και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην πληρώσει σήμερα τη δόση στο ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης προς τους εταίρους είπε ότι, αποτελεί την μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης.Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που επιθυμούν και οι θεσμοί. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι, πρέπει να υπάρξει ουσιαστική λύση για το πρόβλημα του χρέους, γιατί διαφορετικά ότι και να κάνουμε, δεν θα μπορούμε να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας

«Κανείς δεν θέλει να συνεχίζουμε να βαδίζουμε σε τεντωμένο σχοινί ,εκτός από κάποιους, που έχουν στρατηγική διαίρεσης, που θέλω να πιστεύω ότι αυτοί αποτελούν μειοψηφία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν χρειαζόμαστε απλώς μια συμφωνία, χρειαζόμαστε μια οριστική λύση, τόσο για την Ελλάδα, όσο για την Ευρώπη. Μια συμφωνία, που θα τελειώνει οριστικά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και θα βάζει τέλος στην πολιτική των εξωπραγματικών πλεονασμάτων» είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ανάγκη να σταματήσει το «θέατρο των σκιών».

Μιλώντας για την 47σέλιδη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους εταίρους, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή δείχνει την «έμπρακτη ειλικρινή διάθεση για συμβιβασμό». Υποστήριξε ότι με την ελληνική πρόταση μπορεί να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της αυτοδοτροφούμενης κρίσης και να τερματιστεί η λιτότητα.

Ο κ.Τσίπρας αποκάλυψε τα συναισθήματα που ένιωσε όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν του παρέδωσε την πρόταση των θεσμών (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν)

«Η πρόταση του κυρίου Γιούνκερ με εξέπληξε δυσάρεστα» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί, ότι οι εταίροι θα έκαναν μια τέτοια πρόταση σ��ην Ελλάδα.

«Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχει βουλευτής που θα ψήφιζε την μείωση του ΕΚΑΣ και την αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα κατά 10 μονάδες» είπε με νόημα, χαρακτηρίζοντας «μη ρεαλιστικές» τις προτάσεις των εταίρων . «Αποτελούν οπισθοχώρηση στο έδαφος των προηγούμενων διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε και τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες απαιτήσεις».

«Θέλω να πιστεύω ότι η πρόταση τους ήταν μια κακιά στιγμή για την Ευρώπη και ένα κακό διαπραγματευτικό χαρτί» πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, εκφράζοντας την επιθυμία να ακούσει με προσοχή τη γνώμη της αντιπολίτευσης με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και με το χέρι στην καρδιά «αν μας καλείτε να αποδεχτούμε την πρόταση των θεσμών ή να αντιταχθούμε σε αυτήν» .

Ο κ.Τσίπρας ανέφερε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση: «Τώρα που γνωρίζετε με ακρίβεια τι μας ζητούν να υπογράψουμε, σας ζητώ να ξεκαθαρίσετε με ακρίβεια, αν μας ζητάτε να υπογράψουμε».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε στη συνέχεια τους θεσμούς ότι, έχουν προχωρήσει σε οικονομικό «στραγγαλισμό» της χώρας, παρότι η ��υβέρνηση έχει ανταποκριθεί και έχει αποπληρώσει υποχρεώσεις 7,5 δις ευρώ προς τους δανειστές από τότε που ανέλαβε. Υπενθύμισε ότι «από τον Ιούνιο του 2014 δεν έχει εκταμιευθεί καμία δόση, ενώ από τις 18/2/2015 υπάρχει περιορισμός για την έκδοση ομολόγων από την ΕΚΤ».

Όπως πρόσθεσε «δεν εί��αι μόνο νομικό ζήτημα, ο ταμειακός στραγγαλισμός μίας χώρας αλλά, και ζήτημα ηθικής τάξης, που εγείρει εύλογα ερωτήματα για το μέλλον της Ευρώπης».

Κάλεσε επίσης όλους σε Ελλάδα και στην Ευρώπη «να αποδείξουν ότι απεργάζονται λύση και δεν θέλουν την εξόντωση του ελληνικού λαού. Γιατί αν θέλουν την εξόντωση να γνωρίζουν ότι, τότε θα έχουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα».

«Είμαστε κοντά στο να επιτευχθεί μία συμφωνία. Παρά το μεγάλο πισωγύρισμα της χθεσινής ημέρας, τώρα είμαστε περισσότερο κοντά παρά ποτέ στη συμφωνία» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. Όπως εξήγησε, τώρα είναι περισσότερο σαφές ότι, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ρεαλιστικό πλαίσιο λύσης.

Δεύτερο κατά τον κύριο Τσίπρα είναι ότι «παρά τις αντίθετες προβλέψεις τους τελευταίους αντέξαμε και επιμείναμε».

Τέλος, ανέφερε ότι μετά την χθεσινή απόφαση για μεταφορά των πληρωμών προς το ΔΝΤ στο τέλος τους μήνα είναι σαφές σε όλους και όλοι κατανοούν ότι κανείς δεν επιθυμεί την ρήξη και ο χρόνος πια δεν λιγοστεύει για εμάς, λιγοστεύει για όλους.

«Σας καλώ να στηρίξετε με ειλικρίνεια την εθνική προσπάθεια, εγκαταλείποντας την τακτική της κινδυνολογίας» κατέληξε ο κ.Τσίπρας, ενώ διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι πρέπει να είναι ήσυχος.

ΒΙΝΤΕΟ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top