Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπεται ο Γ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

Με βούλευμα του Αρείου Πάγου

​Την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αποφάσισε με βούλευμά του το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία 4 έναντι 1 ψήφου και οι δικαστές έκριναν ότι ο πρώην υπουργός θα πρέπει να καθίσει στο εδώλιο για νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαλλάσσεται από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, ενώ απαλλακτικό είναι το βούλευμα για τους τρεις συγγενείς του, οι οποίοι κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία κ��ι οι λογαριασμοί τους είχαν αφαιρεθεί από τη λίστα Λαγκάρντ.

Το βούλευμα είναι αμετάκλητο και το επόμενο στάδιο είναι η σύγκληση του Ειδικού Δικαστηρίου που συγκροτείται από τα μέλη της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν το πρώην «δεξί χέρι» του Γιώργου Παπανδρέου τόσο κατά τη διακυβέρνηση από τον τελευταίο της χώρας, όσο και κατά το διάστημα που διατέλεσε κορυφαίο στέλεχος της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης (επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή).

Δεν δίσταζε μάλιστα να εκτοξεύει «μύδρους» κατά των πολιτικών του αντιπάλων για υποτιθέμενα σκάνδαλα που όλα αποδείχθηκαν αστήρικτα. Δεν δίσταζε επίσης να δυσφημεί συχνά -πυκνά κατά την υπουργική του θητεία την ίδια του τη χώρα, προκ��ιμένου να δικαιώσει τους ισχυρισμούς «φίλων» και εχθρών για «διευρυμένο έλλειμμα» , διευκολύνοντας πολιτικά την προσφυγή σε έκτακτο δανειοδοτικό μηχανισμό και στην τρόικα, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η πρώτη παραπομπή υπουργών έγινε για το σκάνδαλο Κοσκωτά

Το 1989 είχαν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ο Μένιος Κουτσόγιωργας, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο Γιώργος Πέτσος και ο Δημήτρης Τσοβόλας για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

Τελικά, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ο οποίος είχε ήδη εκλεγεί Ευρωβουλευτής στις Ευρωεκλογές του 1989, και καλυπτόταν από την ευρωβουλευτική ασυλία, δεν δικάστηκε, ενώ ένα μήνα μετά την έναρξη της δίκης ο Μένιος Κουτσόγιωργας έπαθε εγκεφαλικό τη στιγμή που είχε το λόγο εντός της αίθουσας και εξέπνευσε στο νοσοκομείο μία εβδομάδα αργότερα.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας καταδικάστηκε για απιστία περί την υπηρεσία και για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών (για τη ρύθμιση των χρεών των Γιώργου Κοσκωτά και Σωκράτη Καλκάνη) και του επιβλήθηκε φυλάκιση 2 1/2 ετών (εξαγοράσιμη προς 1.000 δραχμές τη μέρα), καθώς και τριετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Ο Γιώργος Πέτσος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών με διετή αναστολή και διετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top