Θρίλερ με τις 100 δόσεις μετά από αναφορά Βενιζέλου σε «μηχανισμό επαλήθευσης»

Αλλά η κυβέρνηση μιλά για βελτίωση της ρύθμισης

Θρίλερ με τις 100 δόσεις μετά από αναφορά Βενιζέλου σε «μηχανισμό επαλήθευσης»

Σ�� θρίλερ εξελίσσεται για μία ακόμη φορά το ζήτημα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, για την οποία η τρόικα εξακολουθεί να έχει ενστάσεις.

Τη «φωτιά» αυτή τη φορά άναψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στη συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης αναρωτήθηκε:

«Ούτε πρόκειται φυσικά να καταργηθούν ευνοϊκά μέτρα, ευνοϊκά για τους πολίτες, για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία και για το δημόσιο ταμείο, σε σχέση με τις δόσεις. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός επαλήθευσης, όταν μια επιχείρηση με μεγάλες οφειλές ζητάει να ενταχθεί στο σύστημα δεν πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που να ελέγχει και να διαπιστώνει ότι πράγματι υπάρχει ανάγκη ένταξης στο μηχανισμό αυτό;».

Πρόσθεσε μάλιστα στο ίδιο πνεύμα:

«Δεν πρέπει να στηρίξουμε προηγούμενες ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί οφειλέτες ώστε να μη χρειαστεί να μετακινηθούν και μπορούμε να το κάνουμε αυτό με μια σειρά από κίνητρα; Δεν πρέπει να διασφαλίζονται πάντοτε τα συμφέροντα του δημοσίου σε σχέση τουλάχιστον με το βασικό ποσό της οφειλής, γιατί υπάρχουν παραλογισμοί ιστορικά σε σχέση με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, αλλά το κεφάλαιο κι ένα λογικό επιτόκιο δεν πρέπει να προστατεύεται ως οφειλή απέναντι στο κράτος, ως αξίωση του κράτους;» .

Για το ίδιο ζήτημα πάντα ο κ. Βενιζέλος ανέφερε:

«Κι επειδή ξέρω ότι υπάρχει και μεγάλη αγωνία για το ασφαλιστικό, υπάρχει μια ισχύουσα νομοθεσία, η οποία αναπτύσσεται εφαρμόζεται σταδιακά χρόνο-χρόνο. Μπορούμε με ποσοστό ανεργίας 27% με τα έσοδα των ταμείων μειωμένα επειδή έχουμε δυσκολίες στο μηχανισμό είσπραξης αλλά κι επειδή υπάρχει ανεργία, χωρίς αναλογιστικές μελέτες να προχωρήσουμε σε αλλαγές τέτοιες; Εδώ οι αλλαγές αυτές επωάζονται σε άλλες χώρες δεκαετίες ολόκληρες»

Κυβερνητικές πηγές πάντως διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ουσία της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ότι αυτό που συζητείται είναι η «βελτίωσή» της. Πολλά πάντως θα εξαρτηθούν και από την γενικότερη εξέλιξη των συζητήσεων με την τρόικα, οι οποίες επίσης έχουν εξελιχθεί σε θρίλερ…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top