Για «αδιέξοδο» στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έκανε λόγο ο Νίμιτς

Τι απάντησε σε ερώτηση για την Αμφίπολη

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε άλλη μια συνάντηση Ελλάδας και Σκοπίων με τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, καθώς ο νέος διαπραγματευτής της γειτονικής χώρας Βάσκο Ναούμοφσκι εμφανίστηκε με ακραίες θέσεις που εκ των πραγμάτων απέκλειαν κάθε ουσιαστική συζήτηση.

Μάλιστα, το αδιέξοδο αυτό αντικατοπτρίστηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στη φράση του μεσολαβητή του ΟΗΕ «κάποια μέρα θα κουραστώ και θα συνταξιοδοτηθώ».

Ο διαπραγματευτής της Ελλάδας Αδαμάντιος Βασιλάκης και ο Σκοπιανός ομόλογός του συναντήθηκαν διαδοχικά με τον Νίμιτς και κατόπιν υπήρξε κοινή συνάντηση των τριών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ναούμοφσκι δήλωσε ότι το Σκόπια θέλουν ως λύση της διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας Δημοκρατίας της Μακεδονίας και συζητούν το θέμα της διπλής ονομασίας για μία λύση που θα αντικαταστήσει απλά το FYROM όπου χρησιμοποιείται.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο διεθνής μεσολαβητής δεν προχώρησε καν στη βολιδοσκόπηση νέας πρότασης καθώς πλέον γνωρίζει καλά τις ελληνικές «κόκκινες» γραμμές.

Ο Νϊμιτς αρκέστηκε να πει μετά το τέλος των συναντήσεων ότι δεν επετεύχθη καμία πρόοδος και πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα, εξάλλου, αρνητική εντύπωση άφησε η απάντηση του Νίμιτς όταν κλήθηκε να σχολιάσει την Αμφίπολη, αφού θέλησε να χειριστεί διπλωματικά το θέμα και να αποφύγει αναφορές για την Ελλάδα και τη Μακεδονία: «Μου αρέσει να επισκέπτομαι αρχαιολογικές ανασκαφές. Έχω επισκεφτεί πολλές και είδα αρχαιολογικούς θησαυρούς σε πολλά μέρη της περιοχής και στις δύο εμπλεκόμενες χώρες και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αγαπώ την αρχαιολογία. Θα ενθάρρυνα, λοιπόν, επιπλέον αρχαιολογικές εξελίξεις και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξουν και άλλες ανακαλύψεις για τους αρχαίους Μακεδόνες, οι οποίοι είχαν σημαντική συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό».
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top