Ο Γιούνκερ υπερασπίζεται την Ελλάδα και απαντά στον Κολ για το ευρώ

«Χωρίς το ευρώ θα ήταν άσχημα τα πράγματα για την Ευρώπη»

Ο Γιούνκερ υπερασπίζεται την Ελλάδα και απαντά στον Κολ για το ευρώ
Την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ υπερασπίστηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας στην επίθεση του Χέλμουτ Κολ στο βιβλίο που εξέδωσε.

Παρουσιάζοντας χθες στη Φραγκφούρτη το βιβλίο του Κολ που φέρει τον τίτλο «Από ανησυχία για την Ευρώπη», όπου -μεταξύ άλλων- ο πρώην καγκελάριος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ δέχθηκε την Ελλάδα πρόωρα στην ευρωζώνη, ο Γιούνκερ υπερασπίστηκε την ένταξη της Αθήνας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα στα χρονικά συμφραζόμενα τους.

«Δεν επιτρέψαμε στην Ελλάδα να είναι στον πρώτο γύρο των χωρών που θα υιοθετούσαν το ευρώ διότι δεν ήταν ώριμη για αυτό. Στη συνέχεια, όμως οι Έλληνες κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, παραδεχόμενος όμως λίγ�� αργότερα ότι οι Ευρωπαίοι «έπεσαν θύματα ενός εσφαλμένου τρόπου στατιστικής παρουσίασης των στοιχείων».

«Αυτό το λάθος δεν θα επαναληφθεί» υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν. Παράλληλα, αναφέρθηκε επίσης στα επιτεύγματα των Ελλήνων τα τέσσερα τελευταία χρόνια και υπενθύμισε ότι δεν θα πρέπει να αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι για «τα σφάλματα που επί δεκαετίες έκανε η ελληνική πολιτική τάξη». Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την αναβίωση της μνησικακίας και των κλισέ τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τη σημασία του ευρώ, ο Γιούνκερ υποστήριξε ότι εάν δεν υπήρχε το κοινό νόμισμα, θα ξέσπαγε κατά τη διάρκεια της κρίσης νομισματικός πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. «Η εισαγωγή του ευρώ συνιστά πολιτική ειρήνης», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι το κοινό νόμισμα «προστατεύει την Ευρώπη και έκανε μη αναστρέψιμη την ευρωπαϊκή ενοποίηση». Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top