Η ΕΕ κουνά το δάχτυλο στους Τούρκους: Σεβαστείτε τα δικαιώματα της Κύπρου

Ικανοποιημένοι οι Κύπριοι και ο Βενιζέλος

Η ΕΕ κουνά το δάχτυλο στους Τούρκους: Σεβαστείτε τα δικαιώματα της Κύπρου

​Κατατέθηκε το επίσημο κείμενο από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου καταγγέλλονται οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Σύνοδος Κορυφής εκφράζουν την μεγάλη τους ανησυχία για τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και ζητούν από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, το κείμενο αναφέρει ότι:

«Το Ευρωπαϊκό Συμ��ούλιο εξέφρασε σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και παρότρυνε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την Δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, μεταξύ άλλων και ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεώρησε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλισθεί θετικό κλίμα, ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».

Βενιζέλος: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε καθαρό μήνυμα στην Άγκυρα

Ικανοποιημένος με το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ε.Βενιζέλος, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

«Δεν μπορεί μια χώρα να έχει φιλοδοξίες να γίνει κράτος-μέλος της ΕΕ χωρίς να αναγνωρίζει και τα 28 κράτη-μέλη» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος.

Αναλυτικά η δήλωση του Ε.Βενιζέλου

«Εκφράζω και δημόσια τις ευχές μου στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, για ταχεία ανάρρωση και ανάληψη των καθηκόντων του. Είχα σήμερα μια τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, αισιόδοξη. Η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλύτερη και πολύ σύντομα θα επανέλθει.

Όμως, παρά την απουσία του Προέδρου Αναστασιάδη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -θα έλεγα γενικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση- έστειλε ένα πάρα πολύ καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία, ένα μήνυμα που στέλνει όλη η διεθνής κοινότητα.

Ότι απαιτείται σεβασμός του διεθνούς δικαίου, σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων και πρωτίστως της υπόστασης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι το οποίο πρέπει πάντα να το λέμε, γιατί, δυστυχώς, δεν είναι αυτονόητο. Δεν μπορεί μια χώρα να έχει φιλοδοξίες να γίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να αναγνωρίζει και τα 28 κράτη-μέλη της Ένωσης, δηλαδή και την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι και η Λευκωσία

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τα σημερινά συμπεράσματα σε επίπεδο 28 ηγετών προς την Άγκυρα σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την αναφορά των Συμπερασμάτων στη δήλωση του 2005, όπου ξεκάθαρα η Τουρκία καλείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως απαραίτητο συστατικό της ενταξιακής της διαδικασίας. Η δήλωση αυτή υπήρχε σε επίπεδο Συμβουλί��υ του 2005 τώρα έγινε σε επίπεδο αρχηγών κρατών μελών, είπε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Έλληνα πρωθυπουργό που εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο, καθώς από την πρώτη στιγμή, όπως είπε, υπήρξε άριστος συντονισμός. Πολλοί ηγέτες με τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση βοήθησαν να έχουν αυτά τα πολύ σημαντικά συμπεράσματα, τόνισε.

«Δεν θριαμβολογούμε σε καμία περίπτωση, ο στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού και αυτά τα συμπεράσματα θα βοηθήσουν να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς απειλές και εκφοβισμούς», είπε, προσθέτοντας ότι η κυπριακή πλευρά περιμένει από την Κομισιόν να παρακολουθεί το θέμα, ώσ��ε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επιστροφής στις συνομιλίες και σε θετικά αποτελέσματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top