Οι Τούρκοι μπαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ και ο Σαμαράς πάει στην Μεγαλόνησο

Σε ετοιμότητα εν όψει και της Συνόδου Κορυφής στην Αίγυπτο

Οι Τούρκοι μπαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ και ο Σαμαράς πάει στην Μεγαλόνησο

​Στην Κύπρο θα μεταβεί στις 7 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Όπως δήλωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Λευκωσία για σκοπούς συντονισμού των ενεργειών, εν όψει της συνάντησης κορυφής του Καΐρου, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη και τις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας στην ��εώτρηση της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σε ερώτηση κατά πόσο με την τριμερή Σύνοδο Κορυφής στην Αίγυπτο οριστικοποιείται ουσιαστικά η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα, ο κ.Χριστοδουλίδης απάντησε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική συνάντηση, από την οποία αναμένεται να προκύψουν συμπεράσματα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, οι οποίοι θα συναντηθούν στη Λευκωσία στις 29 Οκτωβρίου, για την προετοιμασία της συνάντησης του Καΐρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε τη διεύρυνση του διαλόγου και με άλλα γειτονικά κράτη, σημειώνοντας το με��άλο συγκριτικό πλεονέκτημα το έχει η Κύπρος, λόγω των άριστων σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής, πλην της Τουρκίας. Όπως είπε ο ίδιος, η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε διάλογο και με το Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών του οποίου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο στις 5 και 6 Νοεμβρίου.

Στην κυπριακή ΑΟΖ το ερευνητικό «Μπαρμπαρός»

tourkia.jpg

Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν, κάνοντας πράξη τις απειλές τους. Πιο συγκεκριμένα, στις 6.30 το πρωί το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο από δύο υποστηρικτικά πλοία, εισήλθε στη βόρεια περιοχή, που παρανόμως έχει δεσμευτεί, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει το κυπριακό sigmalive.com, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ο ίδιος καταδίκασε την τουρκική ενέργεια, η οποία, όπως είπε, είναι "κατάφωρα προκλητική και παράνομη, παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή".

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top