Υπουργείο Ανάπτυξης: στόχος η συμφωνία στις αρχές Νοεμβρίου για τα κόκκινα δάνεια

Πράσινο φως της τρόικας για τις 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Υπουργείο Ανάπτυξης: στόχος η συμφωνία στις αρχές Νοεμβρίου για τα κόκκινα δάνεια

Ραντεβού για τις αρχές Νοεμβρίου έδωσε η τρόικα με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για το θέμα των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων. Η συζήτηση ωστόσο συνεχίζεται μέσω email ώστε σύντομα να κατατεθεί το νομοσχέδιο που αφορά σχεδόν 100 χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

«Για να αλλάξει το κλίμα πρέπει πραγματικά να ξέρει κάθε επιχειρηματίας τι έχει να πληρώσει και σε πιο χρονικό διάστημα», δηλώνει ο Νίκος Βασιλείου, ο οποίος διατηρεί μαζί με τον αδερφό του, εργοστάσιο φωτιστι��ών εδώ και 25 χρόνια. Ο ίδιος έχει καταφέρει να κρατήσει την επιχείρηση του «καθαρή», χωρίς υπέρογκα χρέη σε εφορίες, ταμεία και τράπεζες. Τα τελευταία τρία χρόνια όπως εξηγεί, πολλοί συνάδελφοι του έχουν φτάσει στα όρια τους.

«Δεν ζούμε σε ένα περιβάλλον μόνοι μας. Εάν καίγεται το σπίτι του γείτονα, θα καεί και το δικό σου» δηλώνει.

Πάντως 946 επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές μόνο προς το ΙΚΑ 3 δις134 εκ. ευρώ θα δουν τα χρέη τους να ρυθμίζονται σε δεύτερη φάση, αφού η τρόικα ζητά νέα στοιχεία.

Προτεραιότητα έχουν οι 100.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό έως 9 άτομα. Ο τζίρος που στο αρχικό σχέδιο έχει «ταβάνι» τις 900.000 ευρώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί και ρύθμιση να καλύπτει περισσότερους επιχειρηματίες.

«Ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει με αγωνία να δει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα κόκκινα δάνεια. Ακόμη το τοπίο είναι θολό παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κινείται στην σωστή κατεύθυνση» δήλ��σε ο Κ. Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Επόμενο βήμα του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να καταρτιστεί το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών, όπως τα στεγαστικά, αλλά και να θεσμοθετηθεί το πτωχευτικό δίκαιο των φυσικών προσώπων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top