Και όμως... γίνεται:Γεννήθηκε το 1931 και παίρνει παραπεμπτικά για… καθημερινή γιόγκα

Στον Εισαγγελέα φάκελος με παρατυπίες Μονάδων Ψυχικής Υγείας

Και όμως... γίνεται:Γεννήθηκε το 1931 και παίρνει παραπεμπτικά για… καθημερινή γιόγκα

Τον δρόμο της Εισαγγελίας παίρνει ο φάκελος με τους ελέγχους που διενεργούνται από το υπουργείο Υγείας σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μετά τη διαπίστωση σημαντικών παρατυπιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων, 500.000 Έλληνες εμφανίζονται να κάνουν χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ένα εξάμηνο.

Επίσης ασθενείς εμφανίζονται να λαμβάνουν υπηρεσίες από πολλά Κέντρα, να επισκέπτονται Κέντρα Ημέρας την ίδια ημέρα σε Αθήνα και επαρχία, και άλλοι να λαμβάνουν υπηρεσίες από Κέντρα Ημέρας, ενώ ταυτόχρονα διαμένουν σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στεγαστικού τύπου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου σε σύνολο 65 φορέων, προέκυψε η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των υποβληθέντων στοιχείων των 38, δηλαδή σε ποσοστό της τάξης του 58%. Από τη διερεύνηση αυτή, διαπιστώθηκαν στους 18 από τους 38 φορείς, τα παρακάτω:

-Ποσοστό 18,2% των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας που δηλώθηκαν από τους φορείς, επισκέπτονται δύο ή περισσότερα Κέντρα Ημέρας σε διάφορες περιοχές, τις ίδιες ημέρες, στο χρονικό διάστημα ελέγχου.

- Ένας αριθμός που αγγίζει το 43% «είναι ανάρπαστος» από τα κέντρα ψυχικής υγείας, δηλαδή επισκέπτεται διαφορετικά κέντρα στο διάστημα του ελέγχου.

- Ποσοστό 38,8% ενώ νοσηλεύεται ως εσωτερικός σε οικοτροφεία και σε ξενώνες ταυτόχρονα κάνει χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και από κέντρα ημέρας. Δηλαδή είναι εσωτερικός σε κέντρα που έχουν εξειδικ��υμένο προσωπικό, πολλοί από αυτούς έχουν βαριά νοητική στέρηση, και ταυτόχρονα φαίνεται ότι κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας και από κέντρα ημέρας, ως εξωτερικοί ασθενείς.

- Επιπλέον, στο σύνολο των 38 φορέων, ένα μικρό, αλλά σημαντικό ποσοστό της τάξης του 3%, αφορά λήπτες που φαίνεται να διαμένουν, ταυτόχρονα, σε διαφορετικές Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στεγαστικού τύπου, τις ίδιες ημέρες, του ίδιου μήνα.

Η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων τα χαρακτήρισε «ενοχλητικά και δυσάρεστα» , ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.

zeta.jpg

Σύμφωνα με την κα Μακρή, μετά από διασταυρώσεις των Αριθμών Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΚΜΑ) για τους 38 φορείς, δεν ταυτοποιήθηκαν με κάποιο φυσικό πρόσωπο ΑΜΚΑ σε ποσοστό 12%. Η υφυπουργός επεσήμανε την ανάγκη ελέγχων ακόμη και στα παραπεμπτικά των γιατρών, αφού όπως είπε υπάρχει περίπτωση ασθενούς που έχει γεννηθεί το 1931 και καταγράφεται ότι καθημερινά κάνει γιόγκα και γυμναστική.

Αναλύοντας τα κόστη, η κ. Μακρή ανέφερε ότι ένας νοσηλευόμενος σε ένα κέντρο ημέρας στοιχίζει 5.000 ευρώ, ένας ο οποίος είναι εσωτερικός σε οικοτροφείο ή ξενώνα 15.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι «τα κέντρα αυτά χρηματοδοτούνται και από τον εθνικό προϋπολογισμό και από το ΕΣΠΑ» .

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top