Γ. Βρούτσης: «Η καθίζηση της αγοράς εργασίας οφείλεται σε διαρθρωτικούς λόγους»

"Τα δύσκολα έχουν περάσει"

Γ. Βρούτσης: «Η καθίζηση της αγοράς εργασίας οφείλεται σε διαρθρωτικούς λόγους»

​Διαρθρωτικοί λόγοι και όχι η κρίση και η ύφεση οδήγησαν στην καθίζηση της ελληνικής αγοράς εργασίας, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην εκδήλωση «Drivers of the Economic Growth – The Day after Greece».

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στα διαρθρωτικά ελλείμματα της ελληνικής αγοράς εργασίας, όπως ο παραγωγικός αποπροσανατολισμός της οικονομίας και τις δυσκαμψίες της αγοράς εργασίας «που εμπόδισαν μια πιο ήπια προσαρμογή της απασχόλησης», όπως είπε.

«Στην Ελλάδα δεν υπήρχε ένας οργανωμένος και έτοιμος μηχανισμός για τη μείωση του χρόνου εργασίας σε αντιστάθμισμα για τη διάσωση των θέσεων απασχόλησης, ούτε η θεσμική ωριμότητα, ούτε η κοινή συναντίληψη των κοινωνικών εταίρων για τη σύναψη συλλογικών συμφωνιών που θα προστάτευαν την απασχόληση», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στα μέτρα που πήρε το υπουργείο για την ανάσχεση των ποσοστών ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

«Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, θα έχει ως όφελος τη δημιουργία 30.000 θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι το μέγεθος της "φορολογικής σφήνας" (tax wedge), δηλαδή η διαφορά μεταξύ αυτού που πληρώνει ο εργοδότης και αυτού που τελικά λαμβάνει ο εργαζόμενος, αποτελεί ένα ισχυρό αντικίνητρο για προσλήψεις στην επίσημη οικονομία», είπε.

Τόνισε επίσης ότι περιορίστηκαν οι γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων με την δημιουργία του συστήματος «Εργάνη» και την αποτελεσματική καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με τη θεσμοθέτηση του υψηλότερου προστίμου που έχει ποτέ επιβληθεί.

Τέλος ο κ. Βρούτσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι διαφαίνεται πλέον «μεγάλη στροφή στην ελληνική οικονομία που αποτελεί την αρχή της εξόδου από την κρίση και ότι τα δύσκολα έχουν περάσει καθώς ολοκληρώθηκε ουσιαστικά, ένας σκληρός και επώδυνος κύκλος δημοσιονομικής προσαρμογής, της μεγαλύτερης που έχει συντελεστεί ποτέ σε χώρα του ΟΟΣΑ», όπως είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top