Βήμα δεν κάνει πίσω ο Σαμαράς για το πρωτογενές πλεόνασμα – Στο δρόμο για την Ελλάδα η τρόικα!

Ξεκινά και πάλι η διαπραγμάτευση

Βήμα δεν κάνει πίσω ο Σαμαράς για το πρωτογενές πλεόνασμα – Στο δρόμο για την Ελλάδα η τρόικα!

Επιμένει στις θέσεις της στη διαπραγμάτευση με την τρόικα η ελληνική κυβέρνηση παρά τις ενστάσεις του κυρίου Τόμσεν για την διανομή του πλεονάσματος.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αφενός πιέζουν για να συμπιεστεί το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 που θα διανεμηθεί φέτος και αφετέρου «γκρινιάζουν» για τη διάθεσή του μόνο σε ενστόλους και χαμηλοσυνταξιούχους, ζητώντας να δοθούν κεφάλαια για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, διαμηνύει ωστόσο ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα όσα έχει εξαγγείλει για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Στο μεταξύ, επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο να κλείσει η συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση έως το τέλος της εβδομάδας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία για μία σειρά ζητήματα όπως το δημοσιονομικό κενό του 2015, τα εργασιακά, οι απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και οι παρεμβάσεις που περιέχονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι σε θέματα όπως για παράδειγμα η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω και θα καταστεί προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Παράλληλα, χθες ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε τους φαρμακοποιούς ότι δεν αλλάζει τίποτε με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα τουλάχιστον έως τον Ιούνιο, πρόταση όμως που δεν έχει αποδεχθεί η τρόικα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, η συμφωνία αυτή θα εστιάσει κυρίως σε θέματα διαρθρωτικά, όπως περιγράφονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, π.χ. στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως το 70% του ποσού που θα είναι διαθέσιμο από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top