Προβόπουλος: Πρώτη χρονιά ανάκαμψης το 2014 - Τι είπε για τις καταθέσεις;

Δημοσιεύθηκε η ετήσια έκθεση του διοικητή της ΤτΕ

Προβόπουλος: Πρώτη χρονιά ανάκαμψης το 2014 - Τι είπε για τις καταθέσεις;

Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης, εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Προβόπουλος, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του στο πλαίσιο της 81ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της ΤτΕ.

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε την ανάγκη εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για την έξοδο από την κρίση, υπογραμμίζοντας πως απαιτείται νέο μοντέλο ανάπτυξης.

«Η πολιτική αυτή, για να είναι αποτελεσματική, προϋποθέτει συνεννόηση και συγκερασμό απόψεων, που είναι δύσκολο να επιτευχθούν μέσα σε κλίμα όξυνσης, το οποίο μεγεθύνει τις διαφορές και αποτρέπει τις συγκλίσεις», πρόσθεσε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης καθόρισε ως προτεραιότητες για την ανάπτυξη το χαμηλό γραφειοκρατικό κόστος για τις επιχειρήσεις, τον αποτελεσματικό δημόσιο τομέα και ένα σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο.

«Απαιτείται εκ βάθρων ανασυγκρότηση του κράτους, θεσμικός εκσυγχρονισμός σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η απονομή της δικαιοσύνης… Απαιτείται η διαμόρφωση ενός φορολογικού συστήματος, σταθερού και φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την εργασία, αλλά αυστηρό απέναντι στη φοροδιαφυγή», είπε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ασφαλείς οι καταθέσεις

Ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε «υγιές και ανθεκτικό» το τραπεζικό σύστημα και εκτίμησε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρότερες σήμερα. Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς και είναι ορατά τα πρώτα οφέλη από την αξιοποίηση των συνεργειών, πρόσθεσε.

Για τον πρόεδρο της ΤτΕ, το τραπεζικό σύστημα αποτελεί μοχλό για την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα και οφείλει να πρωτοστατήσει στηρίζοντας αποτελεσματικά την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα της οικονομίας.

Υποστήριξε επίσης πως είναι ανώφελο και επικίνδυνο αδύναμες και μη βιώσιμες ε��ιχειρήσεις και κορεσμένοι κλάδοι να αφεθούν να λειτουργούν με όρους του παρελθόντος. Είναι μεγάλη πρόκληση να μετατρέψουμε την υπό εξέλιξη σταθεροποίηση σε δυναμική ανάπτυξη πάνω σε στέρεες βάσεις, ανέφερε ο Γ. Προβόπουλος, προσθέτοντας πως η βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων θα επιτρέψει τη σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top