Νέος καβγάς: αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ με non paper το πρωτογε��ές πλεόνασμα

Για «ασκήσεις καταστροφής» κατηγορεί το ΥΠΟΙΚ την Κουμουνδούρου

Νέος καβγάς: αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ με non paper το πρωτογενές πλεόνασμα

Αμφισβητεί την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ο ΣΥΡΙΖΑ σε non paper που εξέδωσε αλλά και τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, προκαλώντας την αντίδραση του Υπουργείου Οικονομικών σε ασυνήθιστους για τον κ. Στουρνάρα τόνους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει μάλιστα το πρωτογενές πλεόνασμα «μαύρο κουτί», υποστηρίζοντας ότι «είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να ελεγχθεί διότι μένουν να γίνουν οι εθνικολογιστικές προσαρμογές (π.χ. φορολογικά έσοδα που εισπράττονται τους πρώτους μήνες του 2014).

Η ασάφεια κατά την Κουμουνδούρου μεγεθύνεται καθώς « μειώνεται η ��ξιοπιστία των κυβερνητικών ισχυρισμών από τους υπαινιγμούς που διατυπώθηκαν πρόσφατα από αξιωματούχους της Eurostat και της Κομισιόν».

Όπως επίσης αναφέρεται στο non paper «τα ερωτηματικά είναι πολλά, με το σημαντικότερο όλων να είναι το αν τελικά η κυβέρνηση εκπλήρωσε στην πραγματικότητα την υποχρέωση της να αποπληρώσει το σύνολο των οφειλών της προς τους ιδιώτες, όπως δεσμεύονταν» . Ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει όμως τις αναφορές στο πλεόνασμα με τις ευρωεκλογές. «Προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι το μνημόνιο τελειώνει. Τα στοιχεία που θέλει να παρουσιάσει στην κατεύθυνση αυτή είναι το πλεόνασμα, έξοδος στις αγορές, κούρεμα, "όχι άλλα μέτρα", "όχι άλλο δάνειο". Όμως, όλα αυτά δεν είναι πραγματικά» ισχυρίζεται.

Η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να πανηγυρίζει για τέσσερις λόγους, καθώς το όποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (α) βασίστηκε στη δυστυχία του ελληνικού λαού, (β) στην ισοπέδωση της ελληνικής οικονομ��ας, (γ) δεν είναι διατηρήσιμο (δ) δεν είναι παρά ένα μικρό κλάσμα των πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια.

«Ο πρωθυπουργός υπόσχεται ότι από φέτος θα αρχίσουν να αποκαθίστανται σιγά – σιγά οι αδικίες. Η πραγματικότητα είναι ότι για να επιτευχθούν τα όλο και μεγαλύτερα πλεονάσματα των επόμενων χρόνων θα πρέπει να συνεχίζεται η ίδια πολιτική λιτότητας και να εντείνονται οι προσπάθειες των Ελλήνων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει και ότι αν επιχειρηθεί έξοδος στις αγορές «θα γίνει με επιτόκιο πολύ μεγάλο που θα είναι ασύμφορο για τα δημόσια οικονομικά απλά για επικοινωνιακούς λόγους».,

Όσον αφορά την αναδιάρθρωση χρέους υποστηρίζει: «… Μόνο κούρεμα δεν μπορεί να ονομαστεί. Θα βελτιώσει οριακά την εξυπηρετησιμότητα του χρέους, αλλά θα το αφήσει σε μη βιώσιμα επίπεδα να επικάθεται σαν σύννεφο πάνω από την ελληνική οικονομία για περισσότερα χρόνια».

Απαντώντας το Υπουργείο Οικονομικών, ασκεί δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Με αφορμή τις “ασκήσεις καταστροφής” στις οποίες επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω non paper που διένειμε προκειμένου να αμφισβητήσει το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτυγχάνει η κυβέρνηση, από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνονται τα εξής:

Αυτό που μέχρι πριν λίγο καιρό αμφισβητούνταν ως αδιανόητο, δηλαδή την επιτυχία πρωτογενούς πλεονάσματος, που ήδη πετύχαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην το «πανηγυρίσουμε»!

Φαίνεται να μην ενδιαφέρεται ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί και θα είναι –σε πείσμα πολλών - υψηλότερο σε σχέση με αυτό που είχε προϋπολογιστεί, θα γίνει επίσης και χειροπιαστό για τους εκατοντάδες χιλιάδες των συμπολιτών μας που θα δουν την πραγματική ενίσχυση του εισοδήματός τους. Τόση είναι η αγωνία των δυο κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τους πιο αδύναμ��υς...

Άλλωστε, το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η κυβέρνηση είναι το ακριβώς αντίθετο από την αύξηση της φορολογίας κατά 10 δις ευρώ που προτείνουν τα στελέχη του.

Το πλέον εντυπωσιακό της άτυπης ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ότι καλεί την κυβέρνηση να μην βγει στις αγορές, γιατί «αν βγούμε θα είναι με υψηλό επιτόκιο», όπως υποστηρίζει. Παραβλέπει έτσι, το δικέφαλο ΣΥΡΙΖΑ ότι η έξοδος στις αγορές σηματοδοτεί και την έξοδο από το μνημόνιο.

Δεν αντιλαμβάνεται, δηλαδή, ότι η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι εκείνο που θα μας επιτρέψει να βγούμε στις αγορές. Και ότι η πολιτική του νοικοκυρέματος και της ανόρθωσης της οικονομίας είναι εκείνη που θα μας επιτρέπει να βγαίνουμε στις αγορές με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο αλλά χρειάζεται τον “μπαμπούλα” των μνημονίων που τελειώνουν, προκειμένου να έχει λόγο ύπαρξης, ας το πει”.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top