Στα μαλακά πέφτ��υν οι υπόδικοι για οικονομικά εγκλήματα που επιστρέφουν στο Δημόσιο τα κλεμμένα

Εξαιρούνται οι πολιτικοί-Μάθετε λεπτομέρειες

Στα μαλακά πέφτουν οι υπόδικοι για οικονομικά εγκλήματα που επιστρέφουν στο Δημόσιο τα κλεμμένα

Την αλλαγή στην ποινική μεταχείριση των υπόδικων για οικονομικά εγκλήματα και κρατική διαφθορά ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόκειται για ρύθμιση που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή.

Οι νέες ρυθμίσεις θα δίνουν ισχυρά κίνητρα σε υποδίκους για οικονομικά εγκλήματα και κρατική διαφθορά, να επιστρέφουν στο δημόσιο ταμείο τα χρήματα και να έχουν ευνοϊκή ποινική μεταχείριση, που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να φθάνει έως και την ουσιαστική ατιμωρησία, δηλαδή την επιβολή μικροποινών.

Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου ρητά θα εξαιρούνται πολιτικοί που εμπλέκονται σε σκάνδαλα, γενικοί γραμματείς υπουργείων, αλλά και υψηλόβαθμα κρατικά στελέχη, όπως διοικητές ΔΕΚΟ και άλλων κρατικών επιχειρήσεων. Οι νέες διατάξεις που εναρμονίζονται με το κοινωνικό αίτημα για επιστροφή των «κλεμμένων» θα κατατεθούν στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, στο ίδιο νομοθετικό «πακέτο» με τις ρυθμίσεις για την άμεση ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου, χρημάτων και άλλων κινητών αξιών που έχουν ήδη δεσμευθεί από τις δικαστικές αρχές σε υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και πάσης φύσεως οικονομικής παραβατικότητας.

Παράλληλα, από το υπουργείο Δικαιοσύνης θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο για τη φυλακή υψίστης ασφαλείας που θα λειτουργήσει στις αρχές Μαρτίου στον Δομοκό. Το ίδιο κείμενο θα περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για τις άδειες των κρατουμένων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα κίνητρα για την επιστροφή χρημάτων στο δημόσιο ταμείο, οι νέες διατάξεις θα περιλαμβάνουν βαθμίδες ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης για τους εμπλεκομένους ανάλογα με το πότε θα επιστρέφουν τα χρήματα και αν θα τα επιστραφούν όλα.

Συγκεκριμένα, για όσους εμπλέκονται σε σκάνδαλα και οικονομικά εγκλήματα (φοροδιαφυγή, πόθεν έσχες, υπεξαιρέσεις, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλα) θα μετα��ρέπεται η κατηγορία από κακούργημα σε πλημμέλημα (ποινές ώς πέντε χρόνια) αν επιστρέφουν τα οφειλόμενα στο Δημόσιο κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, όταν δηλαδή ακόμα η υπόθεση είναι σε εισαγγελική έρευνα.

Αν τα χρήματα επιστραφούν αργότερα, στο στάδιο της ανάκρισης, και σε κάθε περίπτωση πριν από την πρωτοβάθμια δίκη, θα τους επιβάλλεται ποινή μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη. Δεν θα έχουν καμία ευνοϊκή μεταχείριση αν επιστρέψουν τα χρήματα μετά το τέλος της πρωτοβάθμιας δίκης και ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσής τους από το εφετείο.

Τα χρήματα που θα επιστρέφονται από τους εμπλεκομένους θα κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοιχθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου ήδη υπάρχουν 17,5 εκατ. ευρώ από την υπόθεση των εξοπλιστικών, ενώ άλλα 4,5 εκατ. έχουν κατατεθεί από γνωστό επιχειρηματία στο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Επίσης με ειδικές διαδικασίες θα εκποιούνται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ακίνητα μεγάλης αξίας που έχουν δεσμευθεί από τις δικαστικές αρχές, όπως στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου (23 ακίνητα), στην υπόθεση Καρούζου (45), στην υπόθεση Γριβέα (3) κ.ά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top