Χειρότερη συμφωνία για την Κύπρο: Κούρεμα στις καταθέσεις, «φορτώνεται» η Κύπρου τη Λαϊκή

Γλίτωσε με βαρύ τίμημα τη χρεοκοπία η Κύπρος

Σε πολιτική συμφωνία με βαρύ τίμημα κατέληξαν τα ξημερώματα της Δευτέρας οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο στις Βρυξέλλες.

Το Eurogroup ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα μετά από διαπραγματεύσεις-θρίλερ και με τη «λαιμητόμο» της διακοπής της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ να αιωρείται πάνω από τη Κύπρο.

Οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν γίνει εξ ολοκλήρου γνωστοί ωστόσο οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας προβλέπουν τη διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» και την απορρόφηση της πρώτης από την Τράπεζα Κύπρου, η οποία θα επιβαρυνθεί με τα 9 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί η Λαϊκή από το μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης της ΕΚΤ. Κάτι που σημαίνει ότι μέρος του κόστους μεταφέρεται στους μετόχους και τους ομολογιούχους της Τράπεζας Κύπρου.

Οι καταθέσεις της Λαϊκής Τράπεζας κάτω των 100.000 ευρώ μεταφέρονται (μέσω της «καλής» τράπεζας) στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ οι άνω των 100.000 ευρώ περνούν ��την «κακή» τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί. Κάτι που σημαίνει πως πιθανόν να χρειαστούν αρκετά χρόνια οι καταθέτες για να λάβουν ολόκληρο ή μέρος των καταθέσεων που είχαν…

Την ώρα, εξάλλου, που οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ διασφαλίζονται πλήρως, σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει κούρεμα για τις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου πάνω από αυτό το όριο το οποίο θα κυμανθεί μεταξύ 30-40%, με το ποσό που θα προκύψει να διοχυετεύεται στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. ΔΕΝ θα υπάρξει κούρεμα σε άλλη κυπριακή τράπεζα.

«Έχουμε συμφωνία, η οποία είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ» δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, αμέσως μετά την έγκριση της συμφωνίας από το Eurogroup.

«Η συμφωνία στην οποία κατέληξε νωρίς σήμερα η Λευκωσία με τους διεθνείς πιστωτές θέτει τέλος στις αβεβαιότητες που επιδρούσαν στην Κύπρο και στην ευρωζώνη» εκτίμησε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι η βοήθεια στην Κύπρο θα φθάσει τα 9 δισ. ευρώ.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι θα εισηγηθεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε ότι η πρώτη δόση του δανείου προς την Κύπρο αναμένεται να εκταμιευθεί στις αρχές Μαΐου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής, από την πλευρά του, τόνισε ότι θα γίνει προσπάθε��α να άνοίξουν το συντομότερο δυνατό οι κυπριακές τράπεζες, ενδεχομένως και αύριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top