Φορολογικές δηλώσεις: Οι κωδικοί του Ε1 που ξεκλειδώνουν φοροελαφρύνσεις

Τι να προσέξουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες

Περίπου 30% των πολιτών έχουν υποβάλει ήδη τη φορολογική δήλωση για το 2023 / Βίντεο: Alpha

Εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές δικαιούνται και φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, αλλά και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ετήσια έκπτωση φόρου έως 777 ευρώ, προσαυξανόμενη κατά 33 ευρώ για τους έχοντες ένα εξαρτώμενο τέκνο, κατά 123 ευρώ για έχοντες δύο εξαρτώμενα τέκνα και κατά 220 ευρώ επιπλέον για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν των δύο. 

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα αποφεύγετε την «παγίδα» των τεκμηρίων

Επίσης, και φέτος οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων μπορούν να απαλλαγούν πλήρως από τον φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια που δεν κατάφεραν να εισπράξουν από τους ενοικιαστές τους κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Σημαντικές απαλλαγές και μειώσεις φόρων δικαιούνται οι ανάπηροι και οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων.

Οι κωδικοί του βασικού εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης, που πρέπει να εντοπίσουν και να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές είναι, συγκεκριμένα, οι εξής:

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ποιοι δικαιούνται επιστροφή φόρου... express

1. Κωδικοί 013-014 του πίνα- κα 2: Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% για συνταξιούχους άνω των 65 ετών.

 Για τους συνταξιούχους, οι οποίοι εντός του 2022 ήταν άνω των 65 ετών (δηλαδή γεννήθηκαν μέχρι και την 31η- 12-1957), προβλέπεται μείωση κατά 30% του συνολικού τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματός τους το οποίο προκύπτει από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης (για τη χρήση κατοικιών, Ι.Χ. αυτοκινήτων κ.λπ.). Προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα της σημαντικής αυτής έκπτωσης, η οποία μπορεί να μειώσει τις τελικές επιβαρύνσεις τους από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 013-014 του πίνακα 2 που βρίσκεται στην 1η σελίδα του Ε1.

2. Κωδικοί 001-002, 005-006 και 009-010 του πίνακα 3: Μείωση φόρου εισοδήματος κατά 200 ευρώ για τους έχοντες αναπηρία 67% και άνω.

Πρόσθετη μείωση φόρου ποσού 200 ευρώ προβλέπεται για τον φορολογούμενο και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογενείας του εφόσον είναι:

α) πρόσωπα με τουλάχιστον 67% αναπηρία βάσει γνωμάτευσης του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή της Ανώτατης του Στρατού Υγειονομικής Υπηρεσίας (ΑΣΥΕ) για την πιστοποίηση αναπηρίας. Δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία,

ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει σε φόρους κληρονομιάς, μεταβιβάσεις ακινήτων

β) ανάπηροι αξιωματικοί και οπλίτες, οι οποίοι έχουν αποστρατευτεί,

γ) θύματα πολέμου ή τρομοκρατικών ενεργειών που δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία.

δ) πρόσωπα που δικαιούνται σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ως ανάπηροι ή θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου.

Για να κατοχυρώσει μια οικογένεια με ανάπηρο των παραπάνω κατηγοριών το δικαίωμα έκπτωσης φόρου 200 ευρώ, ο υπόχρεος υποβολής της δήλωσης θα πρέπει:

-    να συμπληρώσει την ένδειξη «ΝΑΙ» στον κωδικό 001 του πίνακα 3 του Ε1 εφόσον είναι ανάπηρος ο ίδιος,

-    να συμπληρώσει την ένδειξη «ΝΑΙ» στον κωδικό 002 του ιδίου πίνακα εφόσον είναι ανάπηρη η σύζυγος του υπόχρεου και υποβάλλουν από κοινού τη δήλωση.

Εάν ένα ή περισσότερα από τα τέκνα της οικογένειας έχουν αναπηρία 67% και άνω, τότε ο υπόχρεος θα πρέπει να αναγράψει τον αριθμό τους στον κωδικό 005 του πίνακα 3 και να συμπληρώσει Χ πάνω στην ένδειξη «ΝΑΙ» στον κωδικό 009, ακριβώς από κάτω. Αν τα ανάπηρα μέλη της οικογένειας έχουν συγγένεια με τη σύζυγο και υποβάλλεται κοινή δήλωση θα πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός των μελών αυτών στον κωδικό 006 και να συμπληρωθεί Χ πάνω στην ένδειξη «ΝΑΙ» στον κωδικό 010.

3. Κωδικοί 351-352 του πίνακα 4Α: Μείωση φορολογητέου εισοδήματος λόγω πληρωμής ασφαλίστρων για εξαγορά χρόνου ασφάλισης.

Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2022 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία. Για να διασφαλίσει τη μείωση αυτή, κάθε μισθωτός θα πρέπει να αναγράψει το ποσό των εισφορών που πλήρωσε για εξαγορά στον κωδικό 351 ή 352 του πίνακα 4Α του εντύπου Ε1. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να δηλώνεται υποχρεωτικά ο ΑΦΜ του ασφαλιστικού φορέα στον οποίο καταβλήθηκαν οι εισφορές.

4. Κωδικοί 125-126 του πίνακα 4Δ2: Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Τα ποσά των οφειλόμενων ενοικίων τα οποία δεν κατάφερε να εισπράξει εντός του 2022 φορολογούμενος-ιδιοκτήτης εκμισθούμενων ακινήτων δεν θα συνυπολογιστούν στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά του και δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο εισοδήματος, εφόσον:

α) μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων και έχει προσκομιστεί πριν από την υποβολή της δήλωσης το κατά περίπτωση ευκρινές αντίγραφο αυτών στη ΔΟΥ. Δηλαδή ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, πριν από την υποβολή της δήλωσης, να προσκομίσει ή να αποστείλει ηλεκτρονικά στην αρμόδια ΔΟΥ ευκρινή φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων ή ασκηθεισών αγωγών που κατά περίπτωση υπάρχουν.

β) δηλωθούν ξεχωριστά στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1. Συγκεκριμένα, στο Ε2 τα ανείσπρακτα ενοίκια πρέπει να δηλωθούν στη στήλη 16 της πρώτης σελίδας, και στο Ε1 πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2. 5Κωδικοί 905-906 του πίνακα 2 και 657, 658, 659 και 660 του πίνακα 6: Απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος για άτομα με αναπηρία 80% και άνω.

Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος. Οι δικαιούχοι των εισοδημάτων αυτών, για να κατοχυρώσουν την απαλλαγή, θα πρέπει:

-    να έχουν στη διάθεσή τους γνωματεύσεις των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή των Ανωτάτων Υγειονομικών Επιτροπών του Στρατού (ΑΣΥΕ), του Ναυτικού (ΑΝΥΕ), της Αεροπορίας (ΑΑΥΕ), της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος ή βεβαιώσεις των συνταξιοδοτικών τους φορέων ή αποφάσεις συνταξιοδότησης ή παράτασης της σύνταξης

-    να συμπληρώσουν τους κωδικούς 905-906 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1

-    να δηλώσουν τα απαλλασσόμενα ποσά εισοδημάτων τους στον πίνακα 6 -στους κωδικούς 659- 660 όσοι δεν είναι ολικά τυφλοί ή βαριά κινητικά ανάπηροι, στους κωδικούς 657-658 οι ολικά τυφλοί ή βαριά κινητικά ανάπηροι- εφόσον τα ποσά αυτά δεν έχουν προσυμπληρωθεί από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων εσόδων στους κωδικούς 619-620 και 617-618, αντίστοιχα.

6. Κωδικοί 781-782 του πίνακα 6: Ποσά που δεν θεωρούνται εισοδήματα και καλύπτουν προστιθέμενη διαφορά εισοδήματος λόγω τεκμηρίων.

Στους κωδικούς 781-782 αναγράφονται, μεταξύ άλλων, έσοδα από πωλήσεις ακινήτων (αφαιρουμένων των δαπανών κτήσης των ακινήτων), έσοδα από πωλήσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων, εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταμείων, χρηματικές αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, έσοδα από δάνεια, κληρονομιές, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών, κέρδη από λαχεία, «Προπό», «Λόττο», «Τζόκερ», «Πάμε Στοίχημα», οι προνοιακές παροχές που χορήγησε ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρίες, τυχόν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που καταβλήθηκαν το 2022 για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19 κ.λπ.

7. Κωδικοί 049-050 του πίνακα 7: Δαπάνες για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών.

Κάθε φορολογούμενος ηλικίας κάτω των 70 ετών, που δεν υπάγεται σε ορισμένες ειδικές κατηγορίες για τις οποίες ισχύουν εξαιρέσεις, οφείλει και φέτος να συμπληρώσει στον κωδικό 049 του πίνακα 7 της φορολογικής δήλωσης το συνολικό ποσό των δαπανών για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών που εξόφλησε το 2022 μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Ειδικά οι δαπάνες που κατέβαλε ο φορολογούμενος για αμοιβές σε ιατρούς, οδοντίατρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές και ποδολόγους υπολογίζονται εις διπλούν, στο 200% της αξίας τους. Οι συνολικές δαπάνες που θα δηλώσει ο φορολογούμενος θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% του συνολικού πραγματικού εισοδήματος που απέκτησε το 2022 από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές-αγροτικές δραστηριότητες και εκμετάλλευση ακινήτων. Στον κωδικό 050 πρέπει να συμπληρώσει αντίστοιχο ποσό για τη σύζυγο, εφόσον υποβάλλουν από κοινού τη δήλωση. Αν οι δαπάνες που θα δηλωθούν δεν καλύπτουν το 30% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος από τις παραπάνω πηγές, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον φόρο 22% επί της «ακάλυπτης» διαφοράς.

Για τη συμπλήρωση των κωδικών 049-050 και προς διευκόλυνση του υπολογισμού του συνολικού ύψους του απαιτούμενου ποσού δαπανών από όσους φορολογούμενους υποχρεούνται να έχουν εξοφλήσει τις συγκεκριμένες δα- πάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η Φορολογική Διοίκηση έχει «φορτώσει» στο σύστημα TAXISnet αρχείο με πληροφορίες για τις ηλεκτρονικά εξοφληθείσες δαπάνες κάθε φορολογούμενου ανά τράπεζα. Κάθε φορολογούμενος που πρόκειται να συμπληρώσει τους κωδικούς 049-050 πρέπει προηγουμένως να αναζητήσει τις πληροφορίες που τον αφορούν, «κλικάροντας» πάνω στη λέξη «ΕΔΩ» που βρίσκεται στη φράση «Πατήστε ΕΔΩ για στοιχεία δαπανών», στην παράγραφο 1 του πίνακα 7, δίπλα από τους κωδικούς 049-050. Εφόσον «κλικάρει» πάνω στη λέξη αυτή, θα εμφανιστεί αναλυτικός πληροφοριακός πίνακας που αναγράφει τι ποσό δαπανών εξόφλησε με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα (e-banking κ.λπ.). Ο φορολογούμενος δεν έχει παρά να μεταφέρει το συνολικό ποσό των δαπανών αυτής της κατηγορίας σε κενό πεδίο του ιδίου πίνακα και στη συνέχεια να μεταφέρει τα δεδομένα του συμπληρωμένου πίνακα στη δήλωση ώστε το συνολικό ποσό των εν λόγω δαπανών να εμφανιστεί στον κωδικό 049 ή 050 κατά περίπτωση.

8. Κωδικοί 059-060 του πίνακα 7: Έκπτωση χρηματικών δωρεών.

Το ποσό του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά το 10% των χρηματικών δωρεών προς το Δημόσιο, προς φορείς του Δημοσίου, προς ιερούς ναούς, ιερές μονές, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και λοιπούς μη δημοσίους φορείς που λειτουργούν για κοινωφελείς σκοπούς, εφόσον οι δωρεές αυτές υπερβαίνουν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους τα 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.

9. Πίνακας 8: Πρόσθετες εκ- πτώσεις φόρου λόγω τέκνων.

Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2022 εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, καθώς και όσοι άσκησαν κατά τη διάρκεια του 2022 αγροτικές δραστηριότητες ως κατ’ επάγγελμα αγρό- τες δικαιούνται ετήσιας έκπτωσης φόρου. Η έκπτωση αυτή μπορεί να φθάσει μέχρι τα 777 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι τα 810 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 900 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 3 εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν των τριών ισχύει επιπλέον έκπτωση φόρου 220 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όσοι μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες βαρύνονται με τέκνα δικαιούνται προσαυξημένη έκπτωση φόρου. Για να την κατοχυρώσουν θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία των τέκνων τους στον πίνακα 8, στην τελευταία σελίδα του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Αμέσως μόλις αναγραφούν στον πίνακα αυτό τα στοιχεία των τέκνων, «ενημερώνεται» και συμπληρώνεται αυτόματα με τον αριθμό των συγκεκριμένων τέκνων ο κωδικός 003 για τον υπόχρεο ή ο κωδικός 004 για τη σύζυγο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top