Φυσικό αέριο: Πλαφόν 160 ευρώ ζητούν η Ελλάδα και άλλες έξι χώρες

Πυρετός διεργασιών ενόψει της Συνόδου στις 13 Δεκεμβρίου

«Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να πετύχουμε την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε δηλώσεις του στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου για το LNG / Βίντεο: ΕΡΤ

Νέες πιέσεις για επιβολή πλαφόν στα 160 ευρώ για το φυσικό αέριο ασκούν επτά ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ενόψει της Συνόδου για την Ενέργεια στις 13 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα δύο εναλλακτικά σενάρια που προτείνουν οι 7 (Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβενία, Μάλτα και Λιθουανία) για την εφαρμογή του πλαφόν, είναι είτε μια σταθερή τιμή στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα είτε το δυναμικό πλαφόν, το οποίο θα έχει μία σταθερή και μία μεταβλητή συνιστώσα, η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν τον μέσο όρο τιμών του φυσικού αερίου και του LNG, σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία.

Φυσικό αέριο: Βέτο από Ελλάδα και άλλες 14 χώρες για το πλαφόν

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Κομισιόν προέβλεπε την επιβολή ενός πλαφόν στις μελλοντικές συναλλαγές του TTF*, ύψους 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

EE: Ρωσικό Πετρέλαιο μόνο με πλαφόν τιμής στα 60 δολάρια

Το πλαφόν αυτό θα ενεργοποιείτο υπό την προϋπόθεση ότι οι τιμές των συναλλαγών αυτών ξεπερνούν το ανώτατο όριο για δύο συνεχόμενες εβδομάδες και μόνο εάν ταυτόχρονα η διαφορά της τρέχουσας τιμής στο TTF και της τρέχουσας τιμής του LNG ξεπερνά τα 58 ευρώ για δέκα ημέρες συναλλαγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή πρότεινε να ρίξει το νούμερο αυτό στα 264 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

* Το TTF (Title Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων) είναι ένα σημείο διαπραγμάτευσης/συναλλαγών φυσικού αερίου και παρέχει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εμπορεύονται συμβόλαια/ποσότητες φυσικού αερίου. Το TTF αποτελεί το σημείο συναλλαγών φυσικού αερίου με τη μεγαλύτερη χρήση και ρευστότητα στην Ευρώπη και είναι το πλέον χρησιμοποιούμενο στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές συναλλαγές της αγοράς φυσικού αερίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top