Φυσικό αέριο:  Στην τελική ευθεία ο αγωγός IGB στη Θράκη 

Ενεργειακός κόμβος γίνεται σε κρίσιμη συγκυρία η Ελλάδα     

Στην Κομοτηνή βρίσκεται η «καρδιά του έργου του διασυνδετηρίου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB)

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου IGB ο οποίος ξεκινάει απο την Κομοτηνή και καταλήγει στην περιοχή Στάρα Ζαγκόρα της Βουλγαρίας, μεταφέροντας αζερικό φυσικό αέριο. Στον υπό κατασκευή αγωγό, ο οποίος αναμένεται να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή, βρέθηκε η κάμερα του Star με την Ραλλιώ  Λεπίδου.

To κυβερνητικό σχέδιο για τις πληρωμές φυσικού αερίου στη Ρωσία 

Tο Star στο εργοτάξιο του αγωγού IGB στην Kομοτηνή  

Στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής βρίσκεται η «καρδιά του έργου του διασυνδετηρίου Αγωγού  Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας που θα συνδέει τη Βουλγαρία με τον Αγωγό TAP και θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας προς τις περιοχές της Νοτιοανατολικής  Ευρώπης.  

αγωγός IGB

To Star στην κατασκευή του αγωγού IGB στη Θράκη      

To Star στη Βουλγαρία: Η χώρα πλήττεται από την ενεργειακή κρίση

Ο IGB βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της κατασκευής του. Στο εργοτάξιο, φορτηγά φέρνουν πρώτες ύλες ενώ εργάτες δουλεύουν πυρετωδώς. 

Ο Γιώργος Τασάκος, υπεύθυνος κατασκευής δικτύων AVAX δηλώνει στο Star:   

«H  λογική των αγωγών αυτών είναι να κατασκευάζονται διασυνδετήριοι αγωγοι που διασυνδέουν τα εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου των κρατών με σκοπό να δώσουν δυνατότητα στα ευρωπαϊκά κράτη να έχουν εναλλακτικές πηγές τροφοδότησης και ταυτόχρονα σε ένα βάθος χρόνου να έχουν τη δυνατότητα η ΕΕ να διαπραγματευθεί ως μια οντότητα τιμές από προμηθευτές».  

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος στην περιοχή 

O αγωγός είναι το πρώτο προς ολοκλήρωση έργο στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, που ανοίγει τον δρόμο για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Παράλληλα, με τον νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη τον οποίο θα εγκαινιάσει την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία των πρωθυπουργών Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας και του προέδρου της Σερβίας, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής.  

Μητσοτάκης - Υπουργικό: «Πολύ σύντομα νέο σχέδιο στήριξης για την ενέργεια»

«Η Ελλάδα, λοιπόν, γρήγορα και πολύ μεθοδικά μετατρέπεται σε έναν ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα και σε στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.   

Στην τελική ευθεία ο αγωγός IGB 

Ο IGB θα είναι υπόγειος σε βάθος τουλάχιστον 1,5 μέτρου και η εκτιμώμενη χωρητικότητα του θα είναι έως 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. 

Για το συγκεκριμένο έργο που αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182χλμ. εκ των οποίων περίπου 31km βρίσκονται εντός της Ελληνικής επικράτειας, απασχολήθηκαν τουλάχιστον 450 άτομα που εργάστηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια ώρες. 

Το έργο θα ολοκληρωθεί μηχανολογικά εντός του Μαΐου και μέσα στον Ιούνιο θα έχει πάρει αέριο η Βουλγαρία. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top