To Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας παρουσίασε ο Μητσοτάκης    

Δένδιας: Οι άξονες της μεταρρύθμισης για περισσότερες εξαγωγές - επενδύσεις

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το εθνικό σχέδιο για την εξωστρέφεια, ενώ τα θετικά μηνύματα στην οικονομία ανοίγουν παράθυρο για νέες ελαφρύνσεις. 

Όπως μετέδωσε ο αρχισυντάκτης του πολιτικού και οικονομικού ρεπορτάζ του Star, Πέτρος Μποτσαράκος,  o Πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιο για την εξωστρέφεια, τομέας που υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπως και την ανάδειξη των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας,  με δύο στόχους: Επενδύσεις και εξαγωγές που θα «ανεβάσουν»  κι άλλο την οικονομία.

Εξαγωγές: Ποιος είναι οι μεγαλύτερες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα     

«Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών -εν μέσω πανδημίας- είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι εξαγωγές αποτελούν τον καθρέφτη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Διότι η ανταγωνιστικότητα είναι η άλλη όψη της εξωστρέφειας», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το απόγευμα στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας. 

Όπως πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, «εξωστρέφεια σημαίνει δημιουργία πλούτου ο οποίος διαχέεται σε όλη την ελληνική κοινωνία, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Και αυτό αποτελεί το πρόταγμα της συνολικής οικονομικής μας πολιτικής, όπως αυτή παρουσιάστηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ανάπτυξη για όλες και για όλους με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, με περισσότερες ευκαιρίες για αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, με περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε κλάδους ανταγωνιστικούς, με δυνατότητα να μπορέσουμε να απευθυνθούμε στα νέα παιδιά τα οποία έφυγαν στο εξωτερικό και να τους πούμε: “Ελάτε, επιστρέψτε στην Ελλάδα, εμπιστευθείτε την Πατρίδα μας και εμπιστευθείτε το μέλλον σας στην πατρίδα μας, γιατί πια μπορούμε να σας προσφέρουμε πολλές και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας”».

Στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας μίλησαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Νέα Υόρκη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, υπεύθυνος για την Οικονομική Διπλωματία και Πρόεδρος του Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής.

Ν. Δένδιας για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας: Το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να περάσει από τον 19ο στον 21ο αιώνα

Στην ανάγκη το υπουργείο Εξωτερικών να περάσει από τον 19ο στον 21ο αιώνα, αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Πρόταγμα της κυβέρνησης, αλλά και απαραίτητος όρος εθνικής επιβίωσης είναι η υλοποίηση μιας ευρείας μεταρρύθμισης στη χώρα. Στοιχείο της μεταρρύθμισης είναι και η πλήρης αλλαγή του υπουργείου Εξωτερικών» τόνισε ο Νίκος Δένδιας στον χαιρετισμό που απηύθυνε μέσω τηλεδιάσκεψης  από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

Δένδιας: Η τουρκική συμπεριφορά έχει ξεφύγει από κάθε λογική

Ο υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε τους δύο άξονες μεταρρύθμισης του εθνικού στρατηγικού σχεδίου εξωστρέφειας: «Ο πρώτος άξονας εκφράζεται με τον νέο οργανισμό που εφαρμόζεται από τον Φεβρουάριο. Ο οργανισμός, μεταξύ άλλων, νομοθετεί το αυτονόητο σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Ενσωματώνει στη δομή του υπουργείου την οικονομική διπλωματία, τη δημόσια διπλωματία και τα θέματα του Αποδήμου Ελληνισμού. Ενοποιεί δηλαδή το διπλωματικό έργο. Παράλληλος άξονας είναι ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών που παρέχονται από το υπουργείο μέσα από την αλλαγή φιλοσοφίας και την ψηφιοποίηση, ώστε οι υπηρεσίες να καταστούν φιλικές και προσβάσιμες, χωρίς μάλιστα να απαιτείται η φυσική παρουσία».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top