Αυξημένο κατά 20% το νέο επίδομα θέρμανσης - Ποιοι το δικαιούνται

Αναλυτικά τα ποσά που θα λάβουν τα νοικοκυριά

Το πακέτο των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το οποίο παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ (Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης), εξειδίκευσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Περίπου 700.000 νοικοκυριά με τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αναμένεται να λάβουν μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης για το 2021 - 2022. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα που πέρυσι είχε καθοριστεί από 80 έως 650 ευρώ, φέτος θα κινηθεί από 95 έως 650 ευρώ, με το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί από το προϋπολογισμό να φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 900 ευρώ στα ευάλωτα νοικοκυριά

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αναχαιτίσει το κύμα ανατιμήσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Στόχος είναι να στηρίξει το εισόδημα των ευάλωτων νοικοκυριών για τα οποία ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, λόγω αύξησης του κόστους θέρμανσης. 

Οι πρώτες εκτιμήσεις στην αγορά κάνουν λόγο για αύξηση 20% στην τιμή του πετρελαίου σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, η τιμή του στην Αθήνα προβλέπεται ότι θα φτάσει στο 1,05 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο 1,10 ευρώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και γύρω στο 1,20 – 1,25 ευρώ το λίτρο στα νησιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο καταγράφηκε αύξηση της τιμής στο φυσικό αέριο κατά 91% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020.

Νέο επίδομα θέρμανσης: Ποιοι το δικαιούνται

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι χρησιμοποιούν για θέρμανση πετρέλαιο και φυσικό αέριο καθώς και τα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς έως 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.

Το επίδομα βάσης το οποίο πέρυσι είχε οριστεί στα 220 ευρώ για κάθε νοικοκυριό που πληροί τα κριτήρια αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα των 260 ευρώ. Συγκεκριμένο επίδομα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Με αυτό τον μαθηματικό τύπο υπολογίζεται το επίδομα που λαμβάνει κάθε δικαιούχος.

Αναδρομικά συνταξιούχοι: Πληρώνονται 180.000 δικαιούχοι τέλος Οκτωβρίου

Το επίδομα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται εφόσον πληρούν τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

  • Άγαμοι που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επίδομα δε δικαιούνται οι φιλοξενούμενοι, οι φορολογούμενοι που καταβάλλουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα από δύο Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται σε εθελούσια ακινησία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top