Oικοδομικές άδειες σε περιοχές εκτός σχεδίου: Απλοποιείται η διαδικασία 

«Περιορίζουμε τη γραφειοκρατία» δήλωσε ο Σκρέκας  

οικοδομή επαρχία

Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών στις περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμών, για τις οποίες έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες, με εγκύκλιο που υπογράφουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και οι Υφυπουργοί, Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς.

e-adeies: 100.000 οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν ηλεκτρονικά 


Το νέο θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιορίζει πολύ σημαντικά τη γραφειοκρατία, επιτρέποντας στους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς να ολοκληρώνουν την έκδοση οικοδομικών αδειών με απλές και γρήγορες διαδικασίες. 

Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου: Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται


Η εγκύκλιος προβλέπει ότι για την έκδοση οικοδομικής άδειας στα ακίνητα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, οι οποίες  προσδιορίζονται ως άλλης μορφής (ΑΑ) ή μη δασικές (ΠΑ) και ανεξάρτητα από το στάδιο του χάρτη (ανάρτηση, μερική κύρωση, ολική κύρωση), δεν απαιτείται καμία βεβαίωση υπηρεσίας δασών ή άλλου αρμόδιου φορέα. Από εδώ και στο εξής η διαδικασία θα ολοκληρώνεται μόνο με την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης από μηχανικό στην οποία θα δηλώνεται ότι η θέση του ακινήτου, όπως αυτή προσδιορίζεται γεωχωρικά σε σχέση με τον αναρτημένο δασικό χάρτη, δεν εμπίπτει σε περιοχή που διέπεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. 

Δασικοί χάρτες: Μειώνονται τα τέλη αντιρρήσεων κατά 50% - Τι είπε ο Αμυράς


Πριν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμών έπρεπε να προηγηθεί ο χαρακτηρισμός τους ως μη υπαγόμενες σε δάσος ή σε δασική έκταση. Η διαδικασία αυτή απαιτούσε μεγάλο χρονικό διάστημα και προέβλεπε τα εξής: 

α) Πράξη χαρακτηρισμού του αρμόδιου δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών και β) άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής ή αίτησης ακύρωσης κατά της απόφασης της Επιτροπής ή έκδοση τελεσίδικης απόφασης του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου επί της αίτησης ακύρωσης. Τα στοιχεία βεβαίωσης περί του μη δασικού χαρακτήρα και η σχετική τελεσίδικη απόφαση υποβάλλονταν στην οικεία Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ) για την έκδοση της οικοδομικής άδειας. 

Σκρέκας: Περιορίζουμε σημαντικά τη γραφειοκρατία 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με σταθερά βήματα και με συνέπεια προχωράμε στην υλοποίηση όλων όσων έχουμε εξαγγείλει σε συνέχεια των πρόσφατων επισκέψεών μας σε πολλές περιοχές της χώρας, προκειμένου να ενημερώσουμε τους πολίτες για τις πρωτοβουλίες μας που αφορούν στην επίλυση των προβλημάτων στους δασικούς χάρτες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η οδηγία με την οποία περιορίζουμε σημαντικά τη γραφειοκρατία για την έκδοση οικοδομικών αδειών σε περιοχές εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών που δεν είναι δασικές. Η μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών είναι μείζονος σημασίας για τη διασφάλιση της περιουσίας των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Απλοποιούμε και επιταχύνουμε τη διαδικασία που αφορά στις εγκρίσεις που απαιτούνται για τη δόμηση σε περιοχές εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών. Ειδικότερα, δίνουμε λύση στο θέμα που προέκυψε μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αντικαθιστώντας τη βεβαίωση χαρακτηρισμού - που ήταν απαραίτητη από πλευράς Δασαρχείου για την έκδοση οικοδομικής άδειας - με την υπεύθυνη δήλωση μηχανικού πάνω στο τοπογραφικό διάγραμμα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top