Ακίνητα: Αναδρομικές διορθώσεις στο Ε9 χωρίς πρόστιμο – Δείτε πώς

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Τροποποιητικές δηλώσεις για τα ακίνητα, που έχουν στην περιουσιακή τους κατάσταση στο Ε9, για ένα ή περισσότερα από τα έτη της περιόδου 2010-2020, χωρίς το πρόστιμο των 100 ευρώ μπορούν να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι.

Αυτή η δυνατότητα έχει δοθεί από το υπουργείο, ώστε να διορθωθούν περιγραφικά στοιχεία και όλα τα χαρακτηριστικά των ακινήτων να είναι απόλυτα όμοια με τις αντίστοιχες δηλώσεις που έχουν γίνει στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Κουρεμένα ενοίκια: Πότε θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Βασιζόμενοι στη ρύθμιση του άρθρου 76 του Ν. 4764/2020, αυτά ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών του Κτηματολογίου στο σύνολο της χώρας.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Η φοροτεχνικός - Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών, Φιλοθέη Μακριδάκη, περιγράφει στο star.gr, τα βήματα, που πρέπει να ακολουθήσετε για να κάνετε μεταβολή του Ε9:

Η χρονιά του κορωνοϊού έφερε αύξηση σε ενοίκια και τιμές ακινήτων

1.    Πηγαίνω στο έτος που θέλω να υποβάλλω τη μεταβολή του Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέγω δημιουργία δήλωσης Ε9 ώστε να μπορέσω να κάνω τις απαραίτητες τροποποιήσεις.

2.    Μπορώ να εισάγω ή μεταβάλλω ή διαγράψω ακίνητο των πινάκων 1 όπου είναι τα κτίσματα και τα οικόπεδα και 2 όπου είναι τα γήπεδα.

3.    Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα  περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) , μπορείτε να κάνετε και γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου, επιλέξτε νομό, δημοτικό διαμέρισμα και δρόμους οικοδομικού τετραγώνου.

Φιλοθέη Μακριδάκη

«Τροποποιητικές δηλώσεις για τα ακίνητα, που έχουν στην περιουσιακή τους κατάσταση στο Ε9 χωρίς το πρόστιμο των 100 ευρώ μπορούν να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι», εξηγεί στο star.gr η φοροτεχνικός - σύμβουλος επιχειρήσεων, Φιλοθέη Μακριδάκη

4.    Μπορείτε να τροποποιήστε περιγραφικά στοιχεία ακινήτου.

5.    Στην οριστική υποβολή του Ε9 πρέπει να γραφεί ο αριθμός παροχής ρεύματος των κτισμάτων.

6.    Ανάλογα με την αιτία μεταβολής, εισαγωγή, ή διαγραφή ακινήτου, πρέπει να συμπληρώσετε τα αντίστοιχα πεδία, αιτιολόγησης της μεταβολής (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου)

7.    Στην οριστική υποβολή, ίσως ζητηθούν τυχόν παραλείψεις.

8.    Κάθε ενέργεια μπορεί να αποθηκευτεί δίχως να οριστικοποιηθεί ταυτόχρονα.

9.     Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές κάντε έλεγχο μέσω της προεπισκόπησης.

10.     Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και ανάλογα την περίπτωση συνεχίστε με μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top