Πολύ υψηλή η φορολογική επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα

Εργαζόμενος των 1.000 ευρώ, κοστίζει περίπου 23.000 ευρώ στον εργοδότη

Φορολογία

Ασύμμετρα μεγάλη για μικρό μέρος του πληθυσμού είναι η φορολογική επιβάρυνση, σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, την έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, η οποία καλεί την κυβέρνηση να προβεί σε κινήσεις για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, ο συντελεστής επιβάρυνσης της εργασίας από φόρους και εισφορές είναι ιδιαίτερα υψηλός και εμφανίζει πολύ έντονη προοδευτικότητα, ήδη, από μεσαία εισοδήματα.

Η επιβάρυνση, μάλιστα, είναι υψηλότερη για τη μισθωτή εργασία από τη μη μισθωτή εργασία.

Ενδεικτικά, μισθωτός που λαμβάνει καθαρό μισθό 1.000 ευρώ το μήνα (δηλαδή 14000 ευρώ ετησίως, καθώς δίνονται 14 μισθοί) κοστίζει περίπου 23.000 ευρώ ετησίως στον εργοδότη του.

Αν ο εργοδότης θέλει να δώσει καθαρή αύξηση στον εργαζόμενο 1.000 ευρώ ετησίως, αυτό θα του κοστίσει περίπου 2.000 ευρώ (με τα υπόλοιπα 1.000 ευρώ να πηγαίνουν στο κράτος).

Μισθωτός, που λαμβάνει καθαρό μισθό 2.500 ευρώ το μήνα (δηλαδή 35.000 ευρώ ετησίως) κοστίζει 76.000 ευρώ ετησίως στον εργοδότη του, και το κόστος του εργοδότη για καθαρή αύξηση 1.000 ευρώ στον εργαζόμενο είναι 3.000 ευρώ (με τα υπόλοιπα 2.000 ευρώ να πηγαίνουν στο κράτος). 

Φορολογική επιβάρυνση σε μισθωτή και μη μισθωτή εργασία

Η φορολογική επιβάρυνση είναι υψηλότερη για τη μισθωτή, παρά για τη μη μισθωτή εργασία / Πηγή πίνακα: Σχέδιο Ανάπτυξης
για την Ελληνική Οικονομία

«Η υπέρμετρη επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας από φόρους και εισφορές, ειδικά στη μεσαία εισοδηματική κλίμακα, έχει αρνητικές συνέπειες στη διεθνή ανταγωνιστικότητα, στην παραμονή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη χώρα, και στα κίνητρα για επίσημη εργασία.

Οι εργοδότες αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να προσελκύσουν εργαζόμενους με ιδιαίτερες δεξιότητες, καθώς το μισθολογικό κόστος για να προσφέρουν έναν καθαρό μισθό που είναι ανταγωνιστικός διεθνώς είναι πολύ υψηλό», αναφέρει η Έκθεση, υπογραμμίζοντας πως απόλυτη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην ελάφρυνση του βάρους στη μισθωτή εργασία.

Να διευρυνθεί η φορολογική βάση

Σύμφωνα με την Επιτροπή Πισσαρίδη, σημαντική προϋπόθεση για τη διατήρηση των φορολογικών εσόδων στο απαραίτητο επίπεδο με ταυτόχρονη ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Σε αυτό, όπως τονίζεται, θα συμβάλλει η κατάλληλη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και άλλων μέσων που ενισχύουν τη διαφάνεια και δημιουργούν τα κίνητρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις να κινηθούν στην επίσημη και όχι στην άτυπη οικονομία.

Σε δραστηριότητες, που εμφανίζουν συνολικά υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής, μπορεί να εφαρμοστούν στοχευμένες πολιτικές μειωμένων φορολογικών συντελεστών για όσους συμμορφώνονται, προκειμένου να περιοριστεί το ανταγωνιστικό φορολογικό πλεονέκτημα όσων δραστηριοποιούνται στην άτυπη οικονομία.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top