ΕΝΦΙΑ: Ποιοι να περιμένουν μειώσεις το 2021

Τα σενάρια για τον φόρο ακίνητης περιουσίας

Σπίτια

Έως τον Μάρτιο του 2021 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, στο πλαίσιο της ευθυγράμμισής τους με τις εμπορικές τιμές.

Παράλληλα, η κυβέρνηση στοχεύει και στη διεύρυνση της βάση του φόρου εντάσσοντας περίπου 3.000 περιοχές της χώρας στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Πρόκειται για παραθαλάσσια ακίνητα μεγάλης αξίας, τα οποία παρότι βρίσκονται σε περιοχές μεγάλης εμπορικής αξίας, πληρώνουν πολύ μικρό ΕΝΦΙΑ, καθώς δεν έχει οριστεί για αυτές αντικειμενική τιμή.

«Φωτιά» ο ΕΝΦΙΑ: Πού προτείνονται αυξήσεις έως 100% στις αντικειμενικές

Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 αναμένεται να υπολογιστεί με τις νέες τιμές, με την κυβέρνηση να έχει εξαγγείλει μεσοσταθμικές μειώσεις 8% με 10%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών θα φέρει αυξήσεις στον φόρο ακινήτων για όσους έχουν σπίτια σε κάποιες περιοχές του κέντρου της Αθήνας (πχ. Κουκάκι), στις παραλιακές περιοχές των νοτίων προαστίων, σε ακριβές τουριστικές περιοχές, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, αλλά και σε ακριβές περιοχές στην Αττική, που δεν έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης.

Αντίστοιχα, μειώσεις αναμένεται να γίνουν σε «λαϊκές» περιοχές, όπως το Κερατσίνι, το Πέραμα ή το Περιστέρι.

Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει ότι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία θα κινηθούν στα φετινά επίπεδα των 2,67 δισ. ευρώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top