Επίδομα 800 ευρώ: Άνοιξε η ΕΡΓΑΝΗ - Πότε θα γίνουν αιτήσεις και πληρωμές

Τι ισχύει για «κλειστές» και «πληττόμενες» επιχειρήσεις

Δείτε στο βίντεο ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ.

Το σύστημα «Εργάνη» άνοιξε το απόγευμα της Κυριακής 15 Νοεμβρίου για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας του Νοεμβρίου για το επίδομα των 800 ευρώ για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού.

Και τον Δεκέμβριο η αποζημίωση των 800 ευρώ εάν παραταθεί το lockdown

Εργοδότες κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους:

•    έως τις 24 Νοεμβρίου οι εργοδότες των κλειστών επιχειρήσεων και

•    έως τις 7 Δεκεμβρίου οι εργοδότες των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Πώς και πότε θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ

Οι διαφορές προηγούμενες περιπτώσεις

Η διαφορά με άλλους μήνες είναι πως ειδικά για τον Νοέμβριο η ημερομηνία έναρξης του χρονικού διαστήματος της αναστολής – από το οποίο εξαρτάται και το ύψος της ειδικής αποζημίωσης – ποικίλλει ανάλογα με τις διαφορετικές ημερομηνίες έναρξης των έκτακτων περιοριστικών μέτρων ανά  :

•    επιδημιολογικό επίπεδο ή

•    ανά περιφερειακή ενότητα ή

•    ανά την επικράτεια

Lockdown: Πώς και πότε θα καταβληθούν τα 800 ευρώ

«Κλειστές» και «πληττόμενες» επιχειρήσεις

Από 1η Νοεμβρίου σε αναστολή μπορούν να δηλωθούν εργαζόμενοι κλειστών ή πληττόμενων επιχειρήσεων σε Κοζάνη, Καστοριά, Ροδόπη, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες όπως και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, μεταφορές, εστίαση, αθλητισμό και πολιτισμό. Είναι οι εργαζόμενοι που θα λάβουν ολόκληρο το ποσό των 800 ευρώ.

Σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια οι αναστολές συμβάσεων εργασίας σε κλειστές αλλά και πληττόμενες επιχειρήσεις ξεκινούν από 3 ή από 7 Νοεμβρίου. Το ποσό της ειδικής αποζημίωσης θα υπολογιστεί αναλογικά, με βάση τα 800 ευρώ για 30 ημέρες, δηλαδή με 26,66 ευρώ ανά ημέρα.

Για τους ΚΑΔ 85.10 και 88.91 το σύστημα θα ανοίξει στις 16/11/2020.

- Όποιοι ΚΑΔ υπάρχουν στα Παραρτήματα Ι, ΙΙ ΙΙΙ και IV χωρίς να έχουν εξαιρέσεις θεωρούνται «κλειστοί». Σε αντίθετη θεωρούνται «πληττόμενοι».

- Ειδικότερες περιπτώσεις:

1) Οι δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής τα οποία κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής στις 9/11/2020.

2) Ο ΚΑΔ 85.10 κλείνει με εντολή δημόσιας αρχής στις 16/11/2020.

3) Ο ΚΑΔ 85.20 πλήττεται, με ημερομηνία έναρξης στις 16/11/2020.

Σημειώνεται ότι μπορούν να υποβληθούν περισσότερες δηλώσεις ανά περίπτωση κλειστών και πληττόμενων, ώστε να συμφωνούν οι περιφερειακές ενότητες και οι ημερομηνίες έναρξης της κάθε περίπτωσης.

Επίσης, για κάθε εργαζόμενο, σε δύο ή παραπάνω εργοδότες, η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα λάβει υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολής του (το τυχόν κοινό διάστημα ημερών αναστολής προσμετράται μια φορά και δεν αθροίζεται) και ως ποσό αναφοράς λογίζεται το ποσό των 800 ευρώ που αντιστοιχούν σε 30 ημέρες.

Επιδημιολογικό επίπεδο επιτήρησης

Oι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Άνδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Κάλυμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής (εξαιρουμένου του Δήμου Σαλαμίνας), Πάρου, Πρέβεζας, Ρέθυμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανιών, Χίου, καθώς και του Δήμου Αμοργού εντάσσονται στο επιδημιολογικό επίπεδο επιτήρησης, όπως σημειώνει το υπουργείο.

- Κίτρινες Περιοχές - Επίπεδο Επιτήρησης (από 3/11) 

Oι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Άνδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Κάλυμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής (εξαιρουμένου του Δήμου Σαλαμίνας), Πάρου, Πρέβεζας, Ρέθυμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανιών, Χίου, καθώς και του Δήμου Αμοργού εντάσσονται στο επιδημιολογικό επίπεδο επιτήρησης.

- Κόκκινες Περιοχές - Επίπεδο Επιτήρησης (από 1/11) 

Οι Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής Αττικής, Βοιωτίας, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Θήρας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καστοριάς, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Μαγνησίας, Νάξου (εξαιρουμένου του Δήμου Αμοργού), Νότιου Τομέα Αθηνών, Ξάνθης, Πειραιά, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Χαλκιδικής, καθώς και ο Δήμος Σαλαμίνας εντάσσονται στο επιδημιολογικό επίπεδο αυξημένου κινδύνου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top