Νέα ρύθμιση οφειλών: Πτώχευση με απαλλαγή από χρέη για ιδιώτες

Στο σπίτι τους οι αδύναμοι οφειλέτες με επιδότηση ενοικία ή της νέας δόσης

Στο σπίτι τους με επιδοτούμενο ενοίκιο για τα επόμενα 12 χρόνια θα μπορούν να διαμένουν όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο. Με το νέο σχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρία θα μπορούν να πτωχεύουν και οι ιδιώτες.

Μητσοτάκης: Αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών για τους ευάλωτους

Ειδικότερα, με το σχέδιο που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο για πρώτη φορά εκτός από τις επιχειρήσεις  θα μπορούν να πτωχεύουν και  τα φυσικά πρόσωπα και να απαλλάσσονται από χρέη σε εφορία,  ταμεία,  τράπεζες  και ιδιώτες.

Η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους, θα μεταφέρεται σε ειδικό φορέα, ο ιδιοκτήτης θα μένει με ενοίκιο, το κράτος θα επιδοτεί το ενοίκιο και μετά από 12 χρόνια ο ιδιοκτήτης θα έχει δικαίωμα επαναγοράς.

Για όσα νοικοκυριά μπορούν  να πληρώσουν κάτι από τα χρέη τους, θα παγώνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, θα ρυθμίζεται ευνοϊκά η οφειλή και το δημόσιο θα επιδοτεί τις νέες δόσεις.

Για να μπλοκαριστούν οι κακοπληρωτές θα καταργηθεί το απόρρητο για τα περιουσιακά στοιχεία. Τρία χρόνια μετά την πτώχευση και την απαλλαγή από χρέη, οι επιχειρηματίες θα μπορούν να ξεκινήσουν νέα δραστηριότητα και τα φυσικά πρόσωπα να ξαναπάρουν δάνειο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top