Εισφορά αλληλεγγύης: Το σχέδιο για την κατάργησή της

Αναμένεται να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο

Χρήματα

Από τις αρχές του 2021 αναμένεται να φανεί στην τσέπη των μισθωτών και των φορολογούμενωνhttps://www.star.gr/tag/forologia?page=1 η πρώτη μεγάλη ανάσα, από μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Τα σενάρια στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι δύο, με επικρατέστερο αυτό που αφορά τη μείωση της εισφοράς κατά 30% από το 2021. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα και αφού ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις από τη νέα έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις, που προκαλεί στην οικονομία.

Χωρίς προκαταβολή φόρου 84.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Σε κάθε περίπτωση δηλωμένος στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, γι’ αυτό και τον Σεπτέμβριο μαζί με τις εξαγγελίες για την πρώτη μείωσή της αναμένεται ότι θα παρουσιασθεί και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την οριστική κατάργησή της τα επόμενα χρόνια.

Ξεκινούν οι συμψηφισμοί φόρων με τα «χαμένα» ενοίκια λόγω κορωνοϊού

Ποιο είναι το σχέδιο για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Τα δύο σενάρια που εξετάζονται σήμερα για το 2021 είναι τα ακόλουθα:

1. Ψαλίδι στην εισφορά κατά 30% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021. Το επόμενο ψαλίδι θα έρθει το 2022 ενώ το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης θα έχει σβήσει οριστικά από τον φορολογικό χάρτη. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα είναι οι πρώτοι που θα δουν τη μείωση της εισφοράς μέσω της παρακράτησης φόρου στις μηνιαίες αποδοχές τους.

Για τους υπόλοιπους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, εισοδηματίες κ.λπ.) η ψαλιδισμένη εισφορά θα φανεί στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων του 2022. Εάν η εισφορά αλληλεγγύης μειωθεί κατά 30% το 2021 ο μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα έχει όφελος 202,80 ευρώ. Στα ακόμα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, τα οφέλη διευρύνονται εφόσον η μείωση της εισφοράς είναι οριζόντια και δεν επιλέξει η κυβέρνηση εναλλακτικά να τη σβήσει οριστικά για φορολογουμένους με εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

2. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα με παράλληλη μείωσή της για υψηλότερα εισοδήματα κατά 10% έως 20%. Εφόσον προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο τότε φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 176 ευρώ.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top