Προκαταβολή φόρου: Τα τρία σενάρια για τη μείωσή της

Πιθανή και η μείωσή της κατά 50%

Αριθμομηχανη και χρήματα

«Γενναία» μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας παράλληλα ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ο επανασχεδιασμός της πολιτικής μείωσης φόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τρία σενάρια για την προκαταβολή φόρου.

Το πρώτο προβλέπει την οριζόντια μείωση της προκαταβολής από το 100% σήμερα στο 50%. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθούν όλες οι επιχειρήσεις και είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να υλοποιηθεί το σχέδιο. Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν θα αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση της αγοράς, καθώς κάποιοι κλάδοι καταγράφουν σημαντική αύξηση του τζίρου.

Ανακοινώθηκε παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις - Η νέα διορία

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη μείωση της προκαταβολής φόρου με βάση τον ΚΑΔ. Δηλαδή, η μείωση της προκαταβολής φόρου να αφορά μόνο τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Και αυτό όμως το σενάριο ενέχει κινδύνους αφού, όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, είναι πολύ εύκολο να εμφανίσει κάποιος πτώση του τζίρου κατά 20% για να επωφεληθεί των ευνοϊκών μέτρων.

Νέα αναστολή πληρωμής για φόρους Ιουνίου - Ποιους αφορά

Το τρίτο σενάριο, το οποίο φαίνεται να προκρίνει το οικονομικό επιτελείο, είναι οι στοχευμένες μειώσεις στην προκαταβολή φόρου ανάλογα με το ύψος της ζημίας. Για παράδειγμα, σε κάποια επιχείρηση που έχει μείωση του τζίρου 70% το πρώτο εξάμηνο να μειωθεί η προκαταβολή φόρου κατά 50%, ενώ σε άλλη που έχει μείωση του τζίρου 20% η προκαταβολή φόρου να περιοριστεί κατά 20%-30%.

Το σενάριο αυτό μπορεί να εφαρμοσθεί είτε ανά κλάδο είτε ανά επιχείρηση με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου και τις φορολογικές δηλώσεις των εισοδημάτων - κερδών για τη χρήση του 2019.

Όπως τονίζει ο ίδιος παράγοντας, το σενάριο αυτό μπορεί να κολλήσει σε τεχνικά προβλήματα και εντέλει να αποφασισθεί η ευκολότερη λύση, που είναι η οριζόντια μείωση της προκαταβολής. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι το 2021 η κυβέρνηση να μην αναγκασθεί να επιστρέψει χρήματα στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες, εξέλιξη που θα δημιουργούσε προβλήματα στον επόμενο προϋπολογισμό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top