Σταϊκούρας: Δάνεια και μέτρα στήριξης της οικονομίας φέρνει το Eurogroup

Tι θα γίνει με πρώτη κατοικία, τουρισμό και επιχειρήσεις  

Για το τι σημαίνει στην πράξη η  συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για τα 500 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στη μάχη κατά των συνεπειών του κορωνοϊού, αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξή του στον Ν. Ευαγγελάτο στο Mega.   

Σύνοδος Κορυφής στις 23 Απριλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης 

“Το πώς και πότε θα αξιοποιήσουμε τα εργαλεία αυτά, έχει να κάνει με την ένταση και την έκταση του προβλήματος”,  τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος διευκρίνισε ότι  πρέπει να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός για την ενίσχυση της απασχόλησης,  με δάνεια με ευνοϊκούς όρους,  ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε και πάλι ότι η χρηματοδοτική ενίσχυση δε θα έρθει με μορφή ενός νέου μνημονίου.

Δίχτυ προστασίας 540 δισ. ευρώ για κορωνοϊό από ΕΕ

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 

Για τον τουρισμό ο οποίος υφίσταται βαρύτατες συνέπειες από την πανδημία, ο Υπουργός Οικονομικών επισήμανε: «Δεν μπορούμε σήμερα να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις, όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά για όλη την οικονομία. Χθες στο Eurogroup ειπώθηκε πως η ύφεση στην Ευρώπη θα είναι 5-10%. Χωρίς να γνωρίζω τις επιλογές της κυβέρνησης, που ως σήμερα είναι ορθές, δεν μπορώ να γνωρίζω. Θα πάρουμε όμως και στοχευμένα μέτρα τόσο για τον τουρισμό των 12 μηνών, όσο και για τον εποχικό τουρισμό» τόνισε. 

«Ομπρέλα» προστασίας για τον τουρισμό ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και σε δάνεια άνω των  10 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις,  με πολύ χαμηλό επιτόκιο, τα οποία αφορούν και τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες  μπορούν να ενταχθούν και στο πρόγραμμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής», που έχει παραταθεί έως τις 21 Απριλίου και για το οποίο μέχρι χθες  βράδυ είχαν υποβληθεί 54.360 αιτήσεις. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα  για την ενέργεια, την ακτοπλοΐα, τις μεταφορές και τον πρωτογενή τομέα.

Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί την κατάλληλη στιγμή και ότι «ήδη έχουμε παρατείνει την προθεσμία και συνεκτιμώντας τα δεδομένα θα τοποθετηθούμε».  

Όσον αφορά τους φόβους ότι οι  οικονομικές υποχρεώσεις για πολλούς θα αποδειχθούν  δυσβάσταχτες και θα απαιτηθούν νέες παρατάσεις στην αποπληρωμή οφειλών, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε:  

«Να ευχόμαστε να μην χρειαστούν άλλες παρατάσεις, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε περάσει την πρώτη φάση της κρίσης. Δεν μπορείς να απαιτήσεις τότε από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να πληρώσουν άμεσα τα χρέη”.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top