Εκκρεμείς συντάξεις: Γιατί αυξήθηκαν – Πώς θα δοθούν

Η καθυστέρηση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα τέσσερα χρόνια

Κέρματα σε βάζα

Εκτοξεύτηκε ο αριθμός των αιτήσεων για συνταξιόδότηση.

Τον Ιανουάριο του 2020 υποβλήθηκαν συνολικά 19.567 νέες αιτήσεις, όταν πέρυσι τον Ιανουάριο είχαν υποβληθεί 13.564.

Η αύξηση αγγίζει το 44,25% έναντι του Ιανουαρίου του 2019.

Το τεράστιο πρόβλημα με την καθυστέρηση, έως και 4 χρόνια, για την έκδοση συντάξεων εξελίσσεται σε βρόχο για την κυβέρνηση και ο λόγος είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και οι ελλείψεις στο αναγκαίο λογισμικό για την έκδοση των συντάξεων.

Οι εκκρεμότητες στην έκδοση συντάξεων πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται για τους εξής λόγους:

- Αυξήθηκε ο αριθμός των αιτήσεων λόγω των νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση (από 1-10-2019), ο οποίος οδηγεί σε μεγαλύτερες κύριες συντάξεις.

- Αυξάνονται οι «καθαρές» αιτήσεις, δηλαδή αυτές που προχωρούν και δικαιώνονται, ενώ αντίθετα μειώνονται οι αιτήσεις που απορρίπτονται γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

- Ήδη τις 250.200 έφτασαν οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια και επικουρική ασφάλιση και για την αποπληρωμή τους απαιτούνται περίπου 1,2 δισ. ευρώ (οι αιτήσεις για κύρια σύνταξη ξεπερνούν τις 158.000, ενώ για την επικουρική τις 92.100).

Για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει επικεντρωθεί στην ταχύτερη λειτουργία του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) από την 1η Μαρτίου και στην έκδοση όλων των απαιτούμενων εγκυκλίων για τη συγχώνευση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.

Το σχέδιο προβλέπει ότι από την 1η Ιουνίου το 34,37% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, μέσα σε λίγες ημέρες.

Έναν χρόνο μετά, έως την 1η Ιουνίου του 2021, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση, το ποσοστό των συντάξεων που θα εκδίδεται ψηφιακά θα ανέρχεται περίπου στο 90% με ένα κλικ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top