Φοροδιαφυγή: Επιστροφή χρημάτων για αποδείξεις από συγκεκριμένα επαγγέματα

Έρχονται βαριά πρόστιμα σε όσους πειράζουν ταμειακές μηχανές

Λογιστικό βιβλίο

Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που στερεί πολύτιμα έσοδα από τα ταμεία του κράτους, παίρνει η κυβέρνηση, με το σχέδιο νόμου που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή.

Ανάμεσα σε αυτά είναι βαριά πρόστιμα για όσους πειράζουν τις ταμειακές μηχανές, έκπτωση φόρου για δαπάνες σε επαγγέλματα «υψηλής επικινδυνότητας», επιστροφή κεφαλαίου έως και 10% για συγκεκριμένες συναλλαγές, κλπ.

Τι θα προβλέπει το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

1. Εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών

Λύση στις φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα πρωτοδικεία και στα εφετεία της χώρας (7.500 περίπου στα πρωτοδικεία και 2.500 στα εφετεία δίνει το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη θα προβλέπει τη σύσταση επιτροπών επίλυσης φορολογικών διαφορών με διοικητικό τρόπο.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι σε καμία περίπτωση αναφέρουν τα ίδια στελέχη δεν πρόκειται για νέα ρύθμιση αλλά για κίνητρα διοικητικής επίλυσης έτσι ώστε να αποσύρουν τις προσφυγές τους στη δικαιοσύνη οι φορολογούμενοι.  Από την επίλυση των διαφορών αυτών το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα χάσει και σε άλλες θα κερδίσει και θα βάλει στα ταμεία του  περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ. 

2. Φοροδιαφυγή

Η εφορία ψάχνει τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό

Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους παραποιούν ταμειακές μηχανές. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εντόπισε εκτεταμένο κύκλωμα ανάπτυξης και χρήσης παράνομων λογισμικών εφαρμογών, που παρεμβαίνουν και αλλοιώνουν τα πραγματικά δεδομένα των συναλλαγών στους φορολογικούς μηχανισμούς και τις ταμειακές μηχανές. Με στόχο να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα τα πρόστιμα όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών θα είναι μεγάλα και τσουχτερά.

3. Λαθρεμπόριο

Μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων ποτών έχει έτοιμο το οικονομικό επιτελείο και το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά τη ψήφιση του νόμου Οι απώλειες από το λαθρεμπόριο τσιγάρων υπολογίζονται ετησίως σε 700 εκατ. ευρώ ετησίως, από το λαθρεμπόριο καυσίμων χάνονται τουλάχιστον 300-500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ  από τον ΦΠΑ το ελληνικό Δημόσιο χάνει ετησίως περί τα 6 δισ. ευρώ. Στον τομέα των καυσίμων το ζητούμενο είναι να δουλέψει το σύστημα εισροών-εκροών. Τσουχτερά πρόστιμα για τους λαθρέμπορους καπνικών θα προβλέπει το σχέδιο νόμου. Σύμφωνα με έκθεση της ΚPMG, το 2018, η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. υπολογίστηκε στο 8,6% της συνολικής κατανάλωσης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 43,6 δισεκατομμύρια τσιγάρα, το οποίο ισοδυναμεί με τέσσερις φορές τη νόμιμη κατανάλωση στην Ελλάδα. Από την έκθεση προκύπτει ότι η παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα το 2018 εκτινάχθηκε στο 23,6% και η χώρα κατακτά την αρνητική πρωτιά έχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε., που κόστισε στα κρατικά ταμεία 690 εκατ. ευρώ το 2018. Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων τσιγάρων στην Ε.Ε. (1,5 δισ. τσιγάρα)

4. Κίνητρα ηλεκτρονικών συναλλαγών

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τα εξής σενάρια

α) επιστροφή κεφαλαίου. Συγκεκριμένα θα επιστρέφεται ποσοστό από 1 έως 10% της συναλλαγής στους φορολογούμενους. Η επιστροφή θα αφορά συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως συνεργεία αυτοκινήτων καθώς και συναλλαγές που αφορούν τα επαγγέλματα της οικοδομής.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Ποιες αποδείξεις θα μετρούν διπλά

β) Εκπτωση Φόρου. Εξετάζεται να επανέλθει η έκπτωση φόρου 10% στις ιατρικές δαπάνες που ίσχυε στο παρελθόν και καταργήθηκε τα χρόνια των μνημονίων. Σημειώνεται ότι την 1η Ιανουαρίου 2017 καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την έκπτωση φόρου 10%, εφόσον οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.

Αλλάζει η φορολοταρία: Έρχονται εβδομαδιαίες κληρώσεις των 5.000 ευρώ

γ) Φορολοταρία. Μεγαλύτερα έπαθλα και λιγότερους τυχερούς και εβδομαδιαίες κληρώσεις, αντί μηνιαίων, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για την φορολοταρία των αποδείξεων. Τα ποσά που θα κερδίζει κάθε φορολογούμενος θα ανέβει: από τα 1.000 ευρώ, που είναι σήμερα, να φθάσει τα 3.000 ή 5.000 ευρώ, μειώνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των τυχερών.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top