Κοινωνικό μέρισμα: Αλαλούμ με τις αιτήσεις και παράπονα από ΑμΕΑ

Τι γίνεται με εξαρτώμενα μέλη που υποβάλουν και δική τους δήλωση

Πάνω από 250.000 αιτήσεις έχουν γίνει για το κοινωνικό μέρισμα από χθες, που άνοιξε η πλατφόρμα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν με τους κωδικούς του Taxisnet και διαπιστώνουν σε πραγματικό χρόνο, εάν είναι δικαιούχοι ή όχι του έκτακτου βοηθήματος.

Όπως διαπιστώνεται από το πρώτο 24ωρο της λειτουργίας της πλατφόρμας, υπάρχει πρόβλημα με τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), καθώς κόβονται πολλές αιτήσεις.

Κοινωνικό μέρισμα: Άνοιξε η εφαρμογή - Ποιοι θα πάρουν 700 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το βασικό πρόβλημα αφορά ΑμΕΑ, που έχουν δηλωθεί ως εξαρτώμενα μέλη, αλλά υποβάλλουν και ξεχωριστή δική τους φορολογική δήλωση.

Σε αυτή την περίπτωση, η αίτηση για το μέρισμα θα πρέπει να υποβάλλεται από τον γονέα.

Ήδη, πάντως, στην πρώτη σελίδα της εφαρμογής για το μέρισμα μπήκε η διευκρίνιση για ΑμεΑ.

Διευκρινίζεται ότι για τα εξαρτώμενα μέλη π.χ. ΑΜΕΑ που υποβάλλουν και τα ίδια φορολογική δήλωση, το αίτημα πρέπει να υποβάλλεται από τον γονέα, στου οποίου τη φορολογική δήλωση είναι εξαρτώμενα.

Άλλη περίπτωση, είναι μονογονεϊκές οικογένειες ή ζευγάρια βραχυχρόνια / μακροχρόνια άνεργοι, που έκαναν παιδί εντός του 2019. Επειδή το σύστημα διαβάζει τις φορολογικές δηλώσεις του 2018, τους «κόβει».

Ενδεχομένως να καλυφθούν και αυτοί με κάποιον τρόπο από το σύστημα (π.χ. να αντληθούν στοιχεία από το Α21 για το φετινό οικογενειακό επίδομα).

Γενικά, πάντως, συστήνεται σε όσους έχουν κάποιο πρόβλημα να συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα επικοινωνίας της ΗΔΙΚΑ. Ήδη, σε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις διορθώθηκαν κάποιες τεχνικές αβλεψίες και εντάχθηκαν στο μέρισμα.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 253.000 νοικοκυριά  θα λάβουν την ενίσχυση των 700 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται περισσότερα από 112.000 μέλη ΑμεΑ και πάνω από 350.000 παιδιά.

Σημειώνεται ότι ως ΑμΕΑ λαμβάνονται υπόψη οι δικαιούχοι των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top