Πώς τα ρομπότ «σπρώχνουν» προς τα κάτω τους μισθούς μας

Οι εργάτες δε ζητούν αυξήσεις υπό τον φόβο της αντικατάστασης

Μηχάνημα σε εργοστάσιο

Μπορεί ο (διαχρονικός) φόβος των εργαζομένων να είναι ότι τα ρομπότ θα τους «κλέψουν» στο μέλλον τις θέσεις εργασίας, ωστόσο - επί του παρόντος – φαίνεται πως αυτό που συμβαίνει είναι να τους «κόβουν» τον μισθό.

Οι μισθοί των εργαζομένων στις ΗΠΑ αντανακλούν στο 56% του εθνικού εισοδήματος των ΗΠΑ από το 63% που ίσχυε το 2000, κάτι που αποδίδεται στην αύξηση της χρήσης ρομπότ και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών στην μεταποίηση.

Οπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι Σίλβαν Λεντούκ και Ζενγκ Λίου της Fed στο Σαν Φρανσίσκο, «οι επιχειρήσεις έχουν σήμερα περισσότερες επιλογές για την αυτοματοποίηση θέσεων εργασίας».

Το Bloomberg, σε σχετικό δημοσίευμα, αναφέρει πως οι εργαζόμενοι διστάζουν να ζητήσουν υψηλότερους μισθούς, διότι φοβούνται μήπως αντικατασταθούν από ρομπότ. 

Τον περασμένο Αύγουστο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντι Χάλνταν, προειδοποίησε πως τα ρομπότ μπορεί να οδηγήσουν στην κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας στη Βρετανία, αναφέρει το BBC σε σχετικό άρθρο για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος.

Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), αν και αναμένεται να καταργηθούν 75 εκατ. θέσεις εργασίας μέχρι το 2022, θα δημιουργηθούν 133  εκατ. νέες μέχρι τότε.

Το WEF υποστηρίζει πως η χρήση ρομπότ και αλγόριθμων μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγικότητα σε υφιστάμενα επαγγέλματα και να δημιουργήσει νέα εντός των επόμενων ετών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top