Για ποια ακίνητα «παγώνει» ο ΦΠΑ – Ποιοι κερδίζουν

Η αναστολή του φόρου θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Σπίτια στην Αθήνα

Τριετή αναστολή από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) θα έχουν οι νέες οικοδομές.

Σύμφωνα με το μέτρο, το οποίο θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου, η αναστολή θα ισχύει:

1. Για τα ακίνητα των οποίων οι οικοδομικές άδειες θα εκδοθούν από τις αρχές του 2020.

2. Για τα ακίνητα των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε εντός του 2019, αλλά μέχρι την εφαρμογή της νέας διάταξης δεν θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής της οικοδομής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο πρώτο εξάμηνο του έτους εκδόθηκαν 7.162 οικοδομικές άδειες.

Φόρος κληρονομιάς: Έρχεται νέα ρύθμιση για εξόφληση σε 48 δόσεις

Με την «κατάργηση» του ΦΠΑ για μια τριετία οι αγοραστές νεόδμητων ακινήτων θα έχουν μεγάλο κέρδος, αφού για ένα διαμέρισμα 100.000 ευρώ, ο φόρος θα πέσει από 24.000 ευρώ σε 3.000 ευρώ.

Παρά τις πιέσεις από τους κατασκευαστές ακινήτων, όλα δείχνουν ότι περίπου 100.000 ακίνητα, που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχουν πουληθεί, θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές είναι ένα μέτρο που θα δώσει νέα ώθηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων και θα προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό, καθώς θα επιτρέψει στους ξένους αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα να αποκτήσουν και καινούργια ακίνητα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top