Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Αδύνατος ο στόχος για μόνιμη έξοδο στις αγορές αν γίνουν νωρίτερα εκλογές

Η έκδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου ένα θετικό βήμα προς τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην έκθεση του για την πορεία της οικονομίας για το τρίμηνο Μάρτιος - Ιούνιος 2016, χαρακτηρίζει την έκδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου ως ένα θετικό βήμα προς τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, αναφέρει πως είναι μία κίνηση που εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις τρέχουσες συμφωνίες με τους Θεσμούς και να δημιουργήσει έτσι τις προϋποθέσεις για την μόνιμη έξοδο της χώρας στις αγορές, μετά το τέλος του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

Ωστόσο, το Γραφείο επισημαίνει ότι «ο στόχος αυτός, όμως, για μόνιμη έξοδο στις αγορές, που είναι ένα πολιτικά δύσκολο έργο, θα καταστεί αδύνατος αν επισπευσθούν οι εκλογές πριν από τη λήξη του προγράμματος και η χώρα εισέλθει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο».

Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι «Το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση πενταετούς ομολόγου, στο βαθμό που η κίνηση αυτή θα έχει συνέχεια και σε συνδυασμό με τις εκδηλούμενες τάσεις οικονομικής μεγέθυνσης, έστω και ασθενούς για το 2017, είναι ένα θετικό βήμα προς την διαχείριση της οικονομικής κρίσης με δεδομένη την συμφωνία των μεγάλων πολιτικών κομμάτων στα ουσιαστικά στοιχεία του προγράμματος προσαρμογής (παρά τις επιμέρους διαφορές και τη διαφορετική πολιτική φιλοσοφία). Μπορεί επομένως να ερμηνευθεί ως μια κίνηση που εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις τρέχουσες συμφωνίες ("συμπληρωματικό μνημόνιο συνεννόησης" και letter of intent προς το ΔΝΤ) και, έτσι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μόνιμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του «μνημονίου» τον Αύγουστο του 2018. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε μια καμπή στη διαχείριση της οικονομίας και στις οικονομικές επιδόσεις. Αν όχι, τότε θα υπάρξουν παλινδρόμηση σε συνθήκες ύφεσης, κοινωνικές εντάσεις και δυσκολίες στη χρηματοδότηση από τις αγορές».

Οι συντάκτες της έκθεσης, με επικεφαλής τον καθηγητή Παναγιώτης Λιαργκόβα, επισημαίνουν ότι η τωρινή έξοδος στις αγορές θα έχει συνέχεια αν:

1) συνεχισθεί δημοσιονομική σταθερότητα, ώστε η πίεση των τόκων από τις αγορές να μην οδηγήσει στο φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, ύφεσης, πολιτικής αστάθειας

2) διασφαλισθεί η οικονομική μεγέθυνση με διάρκεια πράγμα που συνυφαίνεται με την εφαρμογή του Μνημονίου και κυρίως των μεταρρυθμίσεων

3) επιτευχθεί κοινωνική σταθερότητα και συνοχή με θεραπείες των ανισοτήτων, της ανεργίας, της φτώχειας και διασφάλιση ενός θεσμικού πλαισίου υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού και προστασίας της εργασίας

4) διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα με όσο το δυνατό ευρύτερη πολιτική συναίνεση.

Όλα αυτά, όπως, σημειώνεται στην έκθεση «παραπέμπουν στη ανάγκη θεσμικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση απελευθέρωσε αντιλήψεις που δεν συμβιβάζονται με βασικές αρχές της σύγχρονης δημοκρατίας (rule of law, διάκριση των εξουσιών, οικονομία που λειτουργεί με ανταγωνιστικούς όρους και ανάλογο ρυθμιστικό πλαίσιο). Η σωρευτική ύφεση της τάξης του 25%, η εκτεταμένη ανεργία χωρίς ικανοποιητική θεσμική διασφάλιση των ανέργων, ο πολιτικός διαγκωνισμός που υποβαθμίζει τη συμφωνία επί των κοινών αρχών, συνέβαλαν σε ένα γενικευμένο κλίμα καχυποψίας που δυσκολεύει τη μετάβαση στην κανονικότητα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top