Πιάνουν δουλειά οι εταιρείες «κόκκινων δανείων»: Στο τραπέζι και το ΚΟΥΡΕΜΑ οφειλών

«Ο περιορισμός της οφειλής», όπως επισήμως θα διατυπώνεται η πρόταση “κουρέματος” κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που θα υπάρχει με τους δανειολήπτες»

Πιάνουν δουλειά οι εταιρείες «κόκκινων δανείων»: Στο τραπέζι και το ΚΟΥΡΕΜΑ οφειλών

Αμέσως μετά το Πάσχα αναλαμβάνουν δράση οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, ενεργοποιώντας και επίσημα για πρώτη φορά πρωτοβουλίες κουρέματος οφειλών.

«Ο περιορισμός της οφειλής», όπως επισήμως θα διατυπώνεται η πρόταση «κουρέματος» κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που θα υπάρχει με τους δανειολήπτες, θα επιστρατεύεται σε εκείνες τις περιπτώσεις οφειλετών που κατόπιν αξιολόγησης της οικονομικής τους κατάστασης διαπιστώνεται ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στα νέα εργαλεία που επιστρατεύονται είναι επίσης η προσαρμογή της οφειλής στην περίπτωση ενός στεγαστικού δανείου με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου, σε μια προσπάθεια όχι μόνο να μειωθεί η δόση του δανείου, αλλά και να εξορθολογιστεί η οφειλή, δίνοντας κίνητρο στους δανειολήπτες να αποπληρώσουν το δάνειό τους. Πρόκειται για μια πρακτική που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας και συνιστά ουσιαστικά έμμεσο κούρεμα, αφού το δάνειο «παρακολουθεί» την υποτίμηση της αξίας του ακινήτου.

Οι δύο εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων που έχουν αδειοδοτηθεί πρόσφατα από την Τράπεζα της Ελλάδος, η Cepal και η FPS, αναλαμβάνουν δάνεια των τραπεζών Alpha και Eurobank, με προοπτική ωστόσο να διαχειριστούν και δάνεια άλλων τραπεζών.

Το μοντέλο λειτουργίας των νέων εταιρειών είναι πιο διευρυμένο του μοντέλου λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών, το θεσμικό πλαίσιο για τις οποίες είναι πιο περιοριστικό και οι λύσεις ρύθμισης που προτείνουν είναι κυρίως βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top