Καμπανάκι από Bank of America: Το καλοκαίρι η συμφωνία – Ανάπτυξη πολύ κάτω από 1%!

Εκτιμά πως οι καθυστερήσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν έως ότου οι πιέσεις χρηματοδότησης ενταθούν στο επόμενο διάστημα

Καμπανάκι από Bank of America: Το καλοκαίρι η συμφωνία – Ανάπτυξη πολύ κάτω από 1%!

Η BofA Merrill Lynch εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης θα συρθούν μέχρι το καλοκαίρι, ενώ προειδοποιεί ότι θα υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για το ελληνικό ΑΕΠ πολύ κάτω του 1%.

Μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις, κυρίως από αναφορές στα ΜΜΕ, ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα μπορούσε να είναι εφικτή, ωστόσο ακόμα και αν ισχύει αυτό, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στις αρχές Απριλίου.

Εάν όλες αυτές οι διαφορές επιλυθούν για να υπάρξει σύντομα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, τότε θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία σε staff level έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου.  Αλλά ακόμη αυτό το αισιόδοξο σενάριο δεν σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί ένα άλλο καλοκαίρι με την Ελλάδα στα πρωτοσέλιδα, όπως προειδοποιεί η BofA.

Σε ένα ιδανικό σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τα μέτρα γρήγορα, βρίσκοντας τελικά την στήριξη για να το κάνει, αποφεύγοντας έτσι τις εκλογές, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι θα δώσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μείωσης του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.  Και όλα αυτά θα πρέπει να συμβούν πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η BofA αμφιβάλλει ότι θα συμβούν όλα αυτά. 

Οι καθυστερήσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν έως ότου οι πιέσεις χρηματοδότησης ενταθούν στο επόμενο διάστημα, με τις λήξεις των ομολόγων τον Ιούλιο να υποχρεώνουν την ελληνική κυβέρνηση σε μια τελικά συμφωνία που θα απαιτήσει συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές.

Ο δρόμος προς τα εμπρός είναι είτε η παροχή λεπτομερειών για την ελάφρυνση του χρέους για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ ή η διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ.

Μετά την αρνητική αναθεώρηση του ΑΕΠ του δ' τριμήνου του 2016, οι προβλέψεις της BofA για το 2017 έχουν αρχίσει να φαίνονται αισιόδοξες. Αυτό, σε συνδυασμό με την πρόσφατη εξασθένηση των στοιχείων αλλά και τις εκροές καταθέσεων, οδηγεί την αμερικανική τράπεζα να προειδοποιεί ότι θα μειώσει τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2017 πολύ κάτω από το 1%, αν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top