Επιστροφή στην ύφεση το δ’ τρίμηνο του 2016 με μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4%!

Αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,012 δισ. ευρώ

Μπορεί το ΑΕΠ να σημείωσε αύξηση 0,3%  το δ' τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, αλλά στη σύγκριση  όμως του δ' τριμήνου με το γ' τρίμηνο, προκύπτει μείωσή του κατά 0,4%! Μια εξέλιξη που αποδίδεται από πολλούς στην αβεβαιότητα που υπήρχε ήδη για  την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης τότε και η οποία βέβαια συνεχίζεται μέχρι σήμερα.    

Σύμφωνα επίσης με τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 0,2% σε ετήσια βάση .

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επίσης πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,012 δισ. ευρώ παρουσίασε ο Προϋπολογισμός τον Ιανουάριο του 2017 έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,003 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 670 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τον Ιανουάριο συνεχίστηκε η θετική πορεία των εσόδων, τα οποία σημείωσαν υπέρβαση από τον μηνιαίο στόχο του τακτικού προϋπολογισμού κατά 325 εκατ. ευρώ, αλλά όπως είναι επίσης γνωστό η συγκεκριμένη εξέλιξη αποδίδεται στην υπερφορολόγηση και όχι στην ανάκαμψη της οικονομίας.     

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 314 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 18 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (296 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 117 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 159 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο του 2017 ανήλθαν στα 3,326 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 137 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top