Μεγάλες δημοσιονομικές επιπτώσεις θα επιφέρει το «μαύρο» - Στο 1,7δις ευρώ οι απώλειες!

Προειδοποιήσεις για τις οικονομικές συνέπειες στα κρατικά έσοδα από ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, ΓΣΕΒΕΕ

Με τεράστιες απώλειες κινδυνεύουν τα έσοδα του κράτους, παρά την αντίθετη ρητορική της κυβέρνησης, εάν τελικά η κυβέρνηση ρίξει «μαύρο» στα 4 κανάλια εθνικής εμβέλειας.
Η έρευνα που διεξήγαγε ο ΣΕΒ και αποτυπώθηκε στο οικονομικό του δελτίο δείχνει ότι οι απώλειες θα αγγίξουν τα 1,7 δις ευρώ!
Συγκεκριμένα, για τα επόμενα 10 χρόνια, μετά από υπολογισμό και της ενδεχόμενης απορρόφησης προσωπικού και έργου από άλλα κανάλια, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι θα υπάρξουν απώλειες για το κράτος, από:
-Εισόδημα απολυμένων: 692 εκατ. ευρώ
-Πολλαπλασιαστική έμμεση απώλεια εισοδήματος: 415,2 εκατ. ευρώ
-Άμεσοι φόροι, εισφορές, άμεση απώλεια: 276,8 εκατ. ευρώ
-Άμεσοι φόροι, εισφορές, έμμεση απώλεια: 166,1 εκατ. ευρώ
-ΦΠΑ, άμεση απώλεια: 99,6 εκατ. ευρώ
-ΦΠΑ, έμμεση απώλεια: 39,9 εκατ. ευρώ
-Επιδόματα ανεργίας σε απολυμένους: 15 εκατ.ευρώ.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών σημειώνει επίσης ότι:
«Δεν υπάρχει παράδειγμα άλλης ευημερούσας χώρας στην οποία η πρόσβαση σε άδεια χρήσης φάσματος τηλεόρασης να εξαρτάται από την εκτίμηση του κράτους, για το μέγεθος της διαφημιστικής αγοράς. Από το κυβερνητικό σχέδιο απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ για τις άδειες και τη χρήση φάσματος».
«Πέρα από το γεγονός ότι προσβάλλει τα δημοκρατικά αισθήματα κάθε Έλληνα πολίτη, θα έχει και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Το μαύρο στα κανάλια οδηγεί σε μαύρους αριθμούς που αγγίζουν ζημιές ποσού 1,7 δις €. Αυτές οι τραγικές επιπτώσεις αφορούν τόσο τους εργαζόμενους των καναλιών όσο και τους ελεύθερους επαγγελματίες που απασχολούνται ως εξωτερικοί συνεργάτες. Συνεπώς, ένα τεράστιο ποσό θα χαθεί κυρίως από την αγορά λιανικής» επισημαίνει στο Star o Νίκος Σοφιανός, Γ.Γ. του ΕΒΕΑ
Για τις δυσμενείς συνέπειες προειδοποιεί και ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά Μιχάλης Γκλεζάκος ενώ ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς τονίζει: «Ο εξορθολογισμός του ραδιοτηλεοπτικού του τοπίου δεν μπορεί να συνοδεύεται με απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Σε μία χώρα όπου η ανεργία παραμένει υψηλή ,πάνω από το 25%, δεν μπορεί οι κυβερνητικές επιλογές να οδηγούν σε κλείσιμο επιχειρήσεων, νέα σειρά ανέργων γιατί αυτό δε βοηθάει ούτε στην ανάκαμψη, ούτε στην οικονομία, ούτε στην κοινωνική συνοχή».
Από την πλευρά του ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, δηλώνει: «Ασφαλώς και πρέπει να υπάρξει μία ρύθμιση στο ραδιοτηλεπτικό τοπίο. Όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό ώστε να μην χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κάθε θέση εργασίας που χάνεται σημαίνει αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομία».
ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ
Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμα πόσα χρήματα έχει υπολογίσει ότι θα χαθούν από το μαύρο στα κανάλια, με το θέμα να φτάνει και σήμερα κατά τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή.
«Υπάρχει μία εκκρεμότητα σε σχέση με την πληρωμή για τις τηλεοπτικές άδειες όπως ξέρετε και εσείς έχουν ήδη εισπραχθεί τα ποσά και προχωρούμε και στην είσπραξη των άλλων δόσεων» υποστήριξε ο Τρύφων Αλεξιάδης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, στη Βουλή, για να του υπενθυμίσει ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης:
«Μου οφείλετε και άλλη μία απάντηση για τις τηλεοπτικές άδειες την οποία μου οφείλετε εδώ και 15 μέρες, ναι μεν πόσα πήρατε, αλλά και πόσα χάνει το κράτος από το κλείσιμο των υπολοίπων 5 καναλιών, δεν έχω πάρει απάντηση, πέρασαν 15 μέρες».
Υπενθυμίζεται ότι τα κανάλια έχουν πληρώσει έως σήμερα μόνο για τέλη συχνοτήτων 145 εκ. ευρώ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top