Φορολογικές δηλώσεις 2015: Παράταση στις δηλώσεις, αλλά όχι στις δόσεις

Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών

Φορολογικές δηλώσεις 2015: Παράταση στις δηλώσεις, αλλά όχι στις δόσεις

​Την αποσύνδεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος με την ημερομηνία καταβολής του φόρου αποφάσισε η κυβέρνηση, για να δώσει περιθώριο σε όλους όσοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα το Ε1.

Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται ότι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις η πρώτη στο τέλος Ιουλίου, η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου. Η διάταξη αυτή αντικαθιστά την αντίστοιχη ισχύουσα του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η οποία προέβλεπε ότι η πρώτη δόση εξοφλείται έως το τέλος του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι δύο επόμενες στο τέλος του τρίτου και πέμπτου μήνα από την αρχική προθεσμία

Με την ισχύουσα διάταξη, παράταση της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης έως τα τέλη Ιουλίου θα μετέφερε και τις δόσεις στα τέλη Αυγούστου, Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου ενδεχόμενο το οποίο προφανώς δεν είναι ανεκτό από τις δημοσιονομικές αντοχές του προϋπολογισμού.Έτσι με την τροπολογία Βαρουφάκη- Βαλαβάνη ανοίγει μεν ο δρόμος για παράταση της προθεσμίας υποβολής αλλά όχι και των προθεσμιών εξόφλησης των δόσεων.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου, αλλά λόγω καθυστερήσεων στην υποβολή των προεκτυπωμένων στοιχείων της δήλωσης από τους φορείς, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να παρατείνει την προθεσμία αυτή. Οριστικές αποφάσεις για την νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, με την 20η Ιουλίου να είναι η πιθανότερη ημερομηνία, που θα ανακοινωθεί.

Παράλληλα, με άλλες διατάξεις της τροπολογίας παρατείνεται η προθεσμία υποβολής του Ε9 έως τις 27 Ιουλίου και αυξάνεται ο χρόνος εξέτασης ενδικοφανών προσφυγών από τη Διεύθυνση Εσωτερικής Επανεξέτασης από τις 90 στις 120 ημέρες.

Πάντως, από το υπ��υργείο Οικονομικών αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την υπαγωγή στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 100 δόσεις που λήγει στις 26 Ιουνίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top