Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Η αξιολόγηση θα καθορίζει το ύψος των αποδοχών!

Δείτε τι αλλάζει στους μισθούς χιλιάδων υπαλλήλων

Με την αξιολόγηση θα συνδέονται οι αποδοχές από τον Ιανουάριο του 2016 όταν αναμένεται να μπει σε πλήρη εφαρμογή το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης εισαγωγικούς μισθούς για τους νεοπροσλαμβανόμενους από 1/1/2015, σταδιακή κατάργηση της αποκαλούμενης προσωπικής διαφοράς (από 1/7/2015) καθώς και κούρεμα των οδοιπορικών, των υπερωριών και των εκτός έδρας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την προσωπική διαφορά, την οποία εισπράττει το 13% των δημοσίων υπαλλήλων ως μέρος των ειδικών επιδομάτων τους τα οποία καταργήθηκαν το 2012 με το ενιαίο μισθολόγιο, αναμένεται σταδιακή κατάργησή της από τον προσεχή Ιούλιο με πρώτα… θύματα τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι είναι αποτελούν περίπου το ¼ των υπαλλήλων που τη λαμβάνουν.

Οι περικοπές λόγω της κατάργησης θα είναι ιδιαίτερα αισθητές καθώς πχ. οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομιών θα δουν σημαντικές περικοπές στους μισθούς τους, καθώς παίρνουν προσωπική διαφορά έως και 691 ευρώ μηνιαίως. Δεν αποκλείεται η «προσωπική διαφορά» να αντικατασταθεί από πριν παραγωγικότητας, ωστόσο το ψαλίδι στις αμοιβές είναι σίγουρο.

Άλλοι υπάλληλοι που θα πληγούν από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς είναι οι εργαζόμενοι στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο υπουργείο Ανάπτυξης και οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ.

Την ίδια ώρα, για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο και για τη διετή δοκιμαστική περίοδο, υπάρχει συμφωνία, για μείωση του μισθού από 780 σε 684 ευρώ, ενώ γι' αυτούς που καλούνται να υπηρετήσουν μακριά από τα σπίτια τους (π.χ. καθηγητές, γιατροί), η μείωση αναμένεται να καλυφθεί από την καταβολή επιδόματος στέγασης.

Χαμηλότερες αποδοχές περιμένουν στο μέλλον και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν γενικά οδοιπορικά, αμοιβές για εκτός έδρας εργασία ή υπερωρίες, τα οποία ουσιαστικά οδηγούνται προς κατάργηση.

Θα κοπούν, τέλος, και τα κονδύλια για έξτρα αμοιβές λόγω συμμετοχών σε συμβούλια αλλά και γενικότερα κάθε ποσό που ανέβαζε το μισθό σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα, σε όρια υψηλότερα από αυτά που καθόριζε το ενιαίο μισθολόγιο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top