Δημιουργείται «Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης» για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο

Χρηματοδοτικό "μαξιλάρι"με 15 δις απ'το ΥΠΟΙΚ-Το σχέδιο της κυβέρνησης

Δημιουργείται «Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης» για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο

​"Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης" δημιουργεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προετοιμασίας εξόδου από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «tovima.gr», το υπουργείο Οικονομικών θέλει να έχει ένα "μαξιλάρι" ασφαλείας, μια πρώτη ικανοποιητική βάση χρηματοδοτικών πόρων, που θα διευκολύνει την επιδιωκόμενη έξοδο από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή τη στιγμή έχει συγκεντρωθεί ποσό ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει στα 7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αν μάλιστα δεν ξοδευτούν τα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσαν να προστεθούν άλλα 7 - 8 δισ. ευρώ στο Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης και έτσι το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» της χώρας θα προσεγγίσει τα 15 δισ. ευρώ.

Μπορεί όμως ένα Ταμείο να «βγάλει» την Ελλάδα από το Μνημόνιο;

Όπως εξηγούν ανώτατοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης καμία ενέργεια δεν πρόκειται να γίνει μονομερώς, αλλά πάντα με την συγκατάθεση και τη βοήθεια των εταίρων και των δανειστών.

Στόχος της Ελλάδας, όπως οι ίδιοι διευκρινίζουν είναι, η έξοδος της χώρας στις αγορές με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εξασφάλιση των απαιτούμενων χρηματοδοτικών πόρων, χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να ξαναβρεί την οικονομική ανεξαρτησία που διεκδικεί η πολιτική της ηγεσία.

Αν και το συγκεκριμένο θέμα, δεν έχει ακόμη συζητηθεί λεπτομερώς με την τρόικα, το οικονομικό επιτελείο ακολουθώντας την γνωστή παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» προετοιμάζεται πυρετωδώς για τα επόμενα βήματα.

Βεβαίως το όλο εγχείρημα προϋποθέτει ότι το κλίμα στις αγορές θα διατηρηθεί ευνοϊκό και δεν θα υπάρξουν αναστατώσεις διεθνώς,ούτε θα εκδηλωθούν αμφισβητήσεις για τις ελληνικές προσπάθειες.

Επίσης, τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των διεξαγόμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών Τραπεζών.

Μέχρι στιγμής πάντως, αποτιμάται θετικά το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε χθες στην Βουλή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top