Αν και δουλεύουμε περισσότερο απ’όλους, είμαστε οι πιο φτωχοί-Το παραδέχεται και η Κομισιόν

Τα στοιχεία για την ΕΕ μιλάνε και….πονάνε

Αν και δουλεύουμε περισσότερο απ’όλους, είμαστε οι πιο φτωχοί-Το παραδέχεται και η Κομισιόν

Απογοητευτικά για την χώρα μας είναι τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έκθεσης της Κομισιόν για την κοινωνική κατάσταση και την απασχόληση στην ΕΕ, που δόθηκε σήμερα, Δευτέρα, στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κατάσταση της φτώχειας επιδεινώθηκε στην Ελλάδα το 2013 με την χώρα μας μάλιστα να εμφανίζει την μεγαλύτερη αύξηση, την περίοδο 2011-2013, του ποσοστού του πληθυσμού που κινδυνεύει με φτώχεια.

Το 2013 η φτώχεια αφορά το 23,7% του πληθυσμού και αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το 2011. Ακολουθούν η Ρουμανία με αύξηση +1,1% και φτώχεια 21,2% το 2013, η Λετονία με +0,9% και φτώχεια 21,4% και η Ισπανία με +0,7% και φτώχεια 20,9%.

Επίσης μέσα σε μία πενταετία, και συγκεκριμένα από την περίοδο από το 2008-2013 το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 14,8% στην Ελλάδα, καταγράφοντας το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ιρλανδία (-16%), ενώ μεγάλες μειώσεις παρατηρήθηκαν επίσης στην Πορτογαλία με -7,5% και την Ισπανία με -5,2%. Κύριος λόγος αυτών των μειώσεων, όπως εξηγεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν οι μεγάλες αυξήσεις σε φόρους, οι μειώσεις σε συντάξεις και ο περιορισμένος αντίκτυπος των δαπανών για την κοινωνική προστασία.

Παράλληλα, το 2013 το μοναδιαίο κόστος εργασίας σημείωσε τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Κύπρο (-5,4%) και την Ελλάδα (-4,7%), ενώ οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι Ευρωπαίοι που εργάζονται τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως με 43,7 ώρες. Ακολουθούν οι Πολωνοί με 42,5 ώρες, οι Κύπριοι με 42,4 ώρες, οι Πορτογάλοι με 42,2 ώρες και οι Αυστριακοί με 42,15. Λιγότερο εργάζονται οι Φιλανδοί με 39,7 ώρες την εβδομάδα, οι Ούγγροι με 39,8 ώρες και οι Γάλλοι με 40 ώρες.

Την ίδια ώρα, η ανεργία πλήττει αρκετές χώρες της ΕΕ με πάνω από 3.000.000 νέους ηλικίας 15-24 να είναι χωρίς δουλειά. Αυστρία, Γερμανία και Ολλανδία επηρεάστηκαν λιγότερο από την επιδείνωση της κατάστασης εργασίας, αντιθέτως Ελλάδα και Ισπανία χτυπήθηκαν ανελέητα, με μεγάλες διαφορές όμως να παρατηρούνται μεταξύ των κρατών μελών.

«Οι ανισότητες έχουν αυξηθεί και υφίσταται κίνδυνος η τρέχουσα εύθραυστη ανάκαμψη να μη βελτιώσει την κατάσταση πολλών ομάδων των πληθυσμού με χαμηλότερα εισοδήματα» είπε ο επίτροπος για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων Λάζλο Άντορ και εξέφρασε την ανάγκη τα κράτη μέλη κα η ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση δίνοντας έμφαση στις επενδύσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top