Κοντά σε συμφωνία η τρόικα με το Υπουργείο Εργασίας για τη μείωση εργοδοτικών εισφορών

Διαφωνία για τις ομαδικές απολύσεις

Κοντά σε συμφωνία η τρόικα με το Υπουργείο Εργασίας για τη μείωση εργοδοτικών εισφορών

Ρεπορτάζ: Κ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Α.ΛΑΜΠΟΣ

Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η τρόικα με το Υπουργείο Εργασίας στο θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών που προβλέπεται στο μνημόνιο. Διάσταση απόψεων ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Οι πολίτες δηλώνουν στην κάμερα του STAR ότι διαφωνούν με την χαλάρωση του θεσμικού πλαισίου η οπο��α θα φέρει μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας

«Πάνω από όλα πρέπει να προσεχθεί ο παράγοντας άνθρωπος και έπειτα όλα τα άλλα. Καλύτερα να μειωθούν οι μισθοί παρά να γίνουν απολύσεις», δηλώνει ένας πολίτης, ενώ ένας άλλος υποστηρίζει ότι «θα μεγαλώσει το ποσοστό της ανεργίας και θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη».

Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 άτομα επιτρέπονται ομαδικές απολύσεις μέχρι 6 εργαζόμενους τον μήνα. Σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 άτομα επιτρέ��εται να απολυθεί το 5% τον μήνα.

Εάν μία επιχείρηση θέλει να πραγματοποιήσει απολύσεις πάνω από αυτά τα όρια, έως σήμερα υπέβαλε το αίτημα στον Υπουργό εργασίας.

Η τρόικα από τη πλευρά της επιμένει να καταργηθεί ��ε νόμο το δικαίωμα του υπουργού να ασκεί βέτο στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, καθώς πρακτικά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει υπουργός που να τις έχει επιτρέψει.

Το υπουργείο Εργασίας απαντά ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους η έγκριση του Υπουργού καθίσταται στην ουσία περιττή.

Συγκεκριμένα οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στην περίπτωση που μία επιχείρηση που βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης και θέλει να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις, την απόφαση να λαμβάνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Κοντά σε συμφωνία, όμως, βρίσκονται τρόικα Υπουργείο Εργασίας για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%. Διάσταση απόψεων υπάρχει στο θέμα του επιμερισμού. Δηλαδή: η τρόικα επιμένει η μείωση να αφορά μόνο εργοδοτικές εισφορές ώστε να μειωθεί το υψηλό κόστος των επιχειρήσεων.

Το Υπουργείο Εργασίας αντιπροτείνει να μειωθούν και οι εισφορές των εργαζομένων. Συγκεκριμένα πρότεινε να μειωθούν κατά 2,9% οι εργοδοτικές εισφορές και κατά 1% αυτές των εργαζομένων.

Στόχος της τρόικας μέσω αυτού είναι να φθηνύνει το εργατικό κόστος ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις.

Tο οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι το κόστος για τα ταμεία θα είναι κάτω από 700 εκατ. ευρώ, καθώς προκύπτουν οφέλη τόσο από την αύξηση της απασχόλησης, όσο και από την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Ωστόσο η τρόικα αναζητά ισοδύναμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top