Σενάρια και φήμες: Τι θα αλλάξει πραγματικά στη φορολόγηση των Ι.Χ.

Τι έχει εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών

Σενάρια και φήμες: Τι θα αλλάξει πραγματικά στη φορολόγηση των Ι.Χ.
Ρεπορτάζ: Σπύρος Δημητρέλης
Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, μείωση των ετήσιων τεκμηρίων διαβίωσης, κατάργηση του φόρου πολυτελείας, κλπ…
Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πολύς θόρυβος για επικείμενες αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων.
Προτού… πανικοβληθείτε, διαβάστε παρακάτω ποιες αλλαγές έχει εγκρίνει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών:
- μείωση του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης: Το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να προχωρήσει στη μείωση του ετήσιου τεκμηρίου κατά 30% καθώς θεωρείται ότι τα υφιστάμενα τεκμήρια είναι εξοντωτικά και δεν συμβαδίζουν πλέον με τη συνολική μείωση των εισοδημάτων στην οικονομία.
- αντίστοιχη μείωση του ετήσιου του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% ο οποίος υπολογίζεται ως ποσοστό του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης ΙΧ. Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 5% για ΙΧ 1.929 έως 2.500 ευρώ και με συντελεστή 10% για ΙΧ υψηλότερου κυβισμού. Ο φόρος επιβάλλεται σε ΙΧ ηλικίας έως 10 ετών. Η αλλαγή αυτή είναι δεδομένο καθώς αποτελεί αποτέλεσμα της μείωσης του ετήσιου τεκμηρίου.
- αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ετήσιων τελών κυκλοφορίας: Η επιτροπή πρότεινε διάφορες αλλαγές, όπως τις «διαστημικές» περί καταγραφής των πραγματικών αποστάσεων που καλύπτει κάθε ΙΧ μέσω GPS. Αξιόπιστες πληροφορίε�� από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας δεν θα αλλάξει τίποτε, ενώ έχει εγκαταλειφθεί και η ιδέα για χρέωση τω τελών κυκλοφορίας με το μήνα.
- κατάργηση του φόρου πολυτελείας: Πρόκειται για φόρο που επιβάλλε��αι κατά τον εκτελωνισμό των ΙΧ εργοστασιακής αξίας άνω των 20.000 ευρώ. Ο φόρος έχει προκαλέσει και την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οδεύει προς κατάργηση.
Οι αλλαγές πρόκειται να ισχύσουν από την 1-1-2015 χωρίς όμως να αποκλείεται και μια θετική έκπληξη για τους φορολογούμενους με αναδρομική εφαρμογή τους από την 1-1-2014. Η αναδρομική έναρξη εφαρμογής μπορεί να δώσει κίνητρο σε πολλούς φορολογούμενους να παραλάβουν τις πινακίδες κυκλοφορίας για τα οχήματα υψηλού κυβισμού που δι��θέτουν, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τα έσοδα του δημοσίου.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top