Μην βλέπεις το εξοχικό σου να μαραζώνει: ΠΑΡΕ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΙΚΙΑΣΕ ΤΟ!!!!

Τροπολογία-ανάσα από το υπουργείο τουρισμού

​Απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων (επιπλωμένες επαύλεις , βίλλες και κατοικίες) με τροπολογία των υπουργών Τουρισμού και Οικονομικών, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον ΕΟΤ.

Ως τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις ορίζονται μονοκατοικίες, εμβαδού τουλάχιστον 100 τ.μ., οι οποίες έχουν ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση, παρουσιάζουν αυτοτέλεια οικοπέδου/γηπέδου και κτίσματος, αποτελούν δε μη κύρια τουριστικά καταλύματα, κατά την έννοια του άρθρου 2 του ν. 2160/1993, χωρίς την παροχή υπηρεσιών, ενώ προβλέπονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την χορήγηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας τους.

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι ο ιδιοκτήτης ακινήτου που φέρει τις προδιαγραφές της τουριστικής επαύλης, μπορεί να το εκμισθώνει, ενιαία και όχι τμηματικά, σε φυσικά πρόσωπα, χωρίς δικαίωμα περεταίρω υπομίσθωσης για περίοδο 1 εβδομάδας και όχι πέραν των 3 μηνών συνολικά ανά έτος, απαγορευμένης της διαδοχικής εκμίσθωσής του πέραν του τριμήνου του ίδιου έτους.

Μετάφραση: Αν έχεις μια βιλλίτσα με 5 δωμάτια και σκέφτεσαι να την μετατρέψεις σε μίνι ξενοδοχείο, ξέχασε το!! Μπορείς μεν να την νοικιάσεις αλλά σε έναν πελάτη και όχι για 5 μερούλες αλλά για πολύ μεγαλύτερο διάστημα! Επίσης, μπορείς να νιώσεις ξενοδόχος για 3 συγκεκριμένους μήνες το χρόνο αλλά όχι πότε θες εσύ!!! Επιλέγεις δηλαδή ένα τρίμηνο του χρόνου και όχι τμηματικά (πχ τις τουριστικές περιόδους με τη μεγαλύτερη ζήτηση: Πάσχα, Χριστούγεννα, Δεκαπενταύγουστο) !

Επίσης σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν υποχρεούται να κάνει έναρξη επιτηδεύματος στην ΔΟΥ, ούτε να ασφαλιστεί σε ασφαλιστικό οργανισμό, αλλά υποχρεούται να εφοδιαστεί με το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, αλλιώς θα επ��βάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ!! Η εκμίσθωση των επαύλεων γίνεται με απλό ιδιωτικό συμφωνητικό που θεωρείται στη ΔΟΥ εντός 15 ημερών.

Για τη χορήγηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας των τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων, ο αιτών υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία του Ε.Ο.Τ., τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α. Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση, σύμφωνα με το υπό στοιχ. α΄ της παρ. 1 του άρθρ. 150 του ν. 4070/2012.
β. Τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου/γηπέδου, συντεταγμένο σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση της παραγράφου 1β του παρόντος, στο οποίο αποτυπώνεται το κατάλυμα «ως κατασκευάστηκε» και σημειώνεται η υφιστάμενη έπαυλη,
γ. Αντίγραφο άδειας δόμησης, σύμφωνα με το υπό στοιχ. γ' της παρ. 1 του άρθρου 150 του ν. 4070/2012.
δ. Πιστοποιητικό πυρασφάλειας σύμφωνα με το στοιχείο δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 150 του ν. 4070/2012 για το σύνολο της εγκατάστασης, το οποίο εκδίδεται από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία, για τα καταλύματα του παρόντος άρθρου δυναμικότητας άνω των είκοσι (20) κλινών.
ε. Υπεύθυνη δήλωση μηχανολόγου μηχανικού ή ηλεκτρολόγου μηχανικού ή μηχανικού ενεργειακής Τεχνολογίας, ή χημικού μηχανικού ή μηχανικού αντίστοιχης ειδικότητας πτυχιούχου ή διπλωματούχου είτε ως προς την επάρκεια των εγκαταστάσεων διάθεσης υγειονομικών αποβλήτων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είτε ως προς την σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο του δήμου.
στ. Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντα ή εντεταλμένου μηχανικού, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1599/1986 (Α' 75), στην οποία δηλώνεται ότι, το κατάλυμα είναι σύμφωνο με τις τεχνικές προδιαγραφές που περιγράφονται στην Υπουργική Απόφαση της παρ. 1β του παρόντος .
ζ. Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου, σύμφωνα με το στοιχείο η' της παρ. 1 του άρθρου 150 του ν. 4070/2012, όπως τροποποιείται με τον παρόντα νόμο.Εφόσον τα άνω καταλύματα διαθέτουν κολυμβητικές δεξαμενές κατατίθενται επιπλέον και τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στα υπό στοιχεία β', γ' της παρ. 2 του άρθρου 154 του ν. 4070/2012.

70.000 κατοικίες νοικιάζονται κάθε χρόνο ΠΑΡΑΝΟΜΑ - Έξαλλοι οι ξενοδόχοι

Το θέμα απασχόλησε το υπουργείο τουρισμού μετά από εκατοντάδες καταγγελίες ξενοδόχων για ιστοσελίδες παράνομης ενοικίασης ζητώντας τις παρεμβάσεις των αρχών. Όπως υποστηρίζουν τα εν λόγω τουριστικά καταλύματα δεν έχουν άδεια λειτουργίας, οι ιδιοκτήτες είναι Έλληνες ή αλλοδαποί και νοικιάζονται μέσω διαδικτύου στο εξωτερικό, όπου κατατίθενται και τα χρήματα της ενοικίασης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή και διακίνηση μαύρου χρήματος.

Για όλη την Ελλάδα οι σχετικές ιστοσελίδες νοικιάζουν περίπου 4.000 εξοχικές κατοικίες και βίλες προς 500 έως 6.000 ευρώ την εβδομάδα, χωρίς να εκδίδεται κανένα παραστατικό στοιχείο ούτε για ΦΠΑ, ούτε για φοροεισοδήματα.

Οι βίλες και τα σπίτια που ενοικιάζονται παράνομα υπολογίζονται σε 70.000, την ίδια στιγμή που τα ξενοδοχεία που λειτουργούν στην Ελλάδα ανέρχον��αι σε 9.670 με 771.271 κλίνες!!! Από αυτή την ιστορία, υπολογίζεται πως το κράτος χάνει ετησίως πάνω από 600 εκατ. ευρώ, βάσει στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος και εκτιμήσεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top